KONYA MUSİKİ DERNEĞİ

Sivil toplum kuruluşu.

Musiki Derneği, Konya’da 1950’li yıllardan sonra üç defa kurulmuş, fakat hiçbiri uzun ömürlü olamamıştır. Son olarak 25.09.1984 tarihinde, merhum Avukat A. Sezai Arısoy başkanlığında Türk musikisine gönül vermiş birtakım kişilerce “Konya Mûsikî Derneği” adıyla dördüncü defa kurulan dernek, çalışmalarını hâlen başarıyla sürdürmektedir. Derneğin ismi 1987 yılında Konya Belediyesinin isteğiyle “Konya Belediye Konservatuvarı Derneği” olarak değiştirilmişse de devam eden dönemde beklenen ilgi ve desteğin verilmemesi sebebiyle 1990’da yeniden eski isme dönülmüştür.

Derneğin ilk şefi Mehmet Duransoy’un, işlerinin yoğunluğu sebebiyle bu görevi sürdüremeyince, bir yıl sonra şefliğe Suat Pakel getirilmiş ve dernek ilk konserini onun yönetiminde 28 Şubat-01 Mart 1986 tarihlerinde Konya Devlet Tiyatrosu salonunda vermiştir. Suat Pakel, Konya’dan ayrıldığı 1987 yılına kadar derneği çalıştırmış; daha sonra şeflik görevine sırası ile 1987’de M. Atalay Toloğlu, 1988’de Bekir Reha Sağbaş, 1989’da Salih H. Atalay, 1991’de Tevfik Soyata, 1997’de Feti Barut ve 2000’de Burhan Kul getirilmiştir. 2001 yılında ise, dernek yönetici ve üyelerinin aldığı ortak bir kararla, derneğin en eski üyelerinden olan ve dernek faaliyetlerine udi (lavta ve tanbur da çalmıştır) olarak aralıksız katılan, Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Yaşar Kaltakcı*, şeflik görevine getirilmiştir. Hâlen şeflik görevini Udi Mithat Çömlekçi yapmaktadır.

Derneğin başkanlığını 1989’a kadar sürdüren kurucu Başkan A. Sezai Arısoy’dan sonra sırasıyla şu isimler Konya Musiki Derneği Başkanlığı görevini üstlenmişlerdir: A. Hamdi Öncan, M. Yaşar Kaltakcı, A. Reşat Özbaşı, A. Hamdi Öncan, Mehmet Bildik (1991-1993), A. Hamdi Öncan (1993-1994), Salih H. Atalay (1994-1995), Seher Keşci (1995-1998), Cengiz Göçmen (1998-2002), Mustafa Onarıcı (2002-2004), A. Uğur İnan (2004-2006), Celalettin Kara (2006-2014) ve Turan Arslan (2014-…).

Derneğin çalışma yeri, önceleri Alâeddin Nikâh Salonu’nun alt katı olmuş; daha sonra, her yıl Valiliğe yapılan müracaatlarla İl Halk Kütüphanesi ve çeşitli okullar, çalışma yeri olarak derneğe tahsis edilmiştir. Dernek çalışmaları, 2006’dan itibaren İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi hizmet binasının beşinci katında yer alan salonda, hâlen de Dumlupınar Gençlik Merkezi’nde sürdürülmektedir.

Gayesi tamamen Türk musikisi ve dolayısıyla Türk kültürüne hizmet etmek olan dernek korosunda memur, işçi, emekli, esnaf, ev hanımı ve öğrenci gibi çeşitli kesimlerden ve her yaştan üyeler bulunmaktadır. Önceleri haftada iki gün olan, ancak uzunca bir süredir, her hafta pazar günü öğleden sonra yapılan dernek çalışmalarına, düzenli ve devamlı olarak yirmi civarında saz ve kırk civarında da ses olmak üzere yaklaşık altmış kişi katılmakta ve bu kadro konserlerde yer almaktadır.

Çalışmalarda, seçilen musiki eserleri notaları deşifre edilerek ve Türk musikisine hizmet etmiş gerçek sanatkârların icraları da dikkate alınarak öğrenilmekte, bunların yanında repertuvardaki eserlerin makamları, bestekâr ve güftekârları hakkında bilgiler verilmekte, ayrıca güftelerin analizi de yapılmaktadır. Bir okul düzeninde ve bir aile ortamı sıcaklığında sürdürülen bu çalışmalarda, bütün dernek üyelerinin katılımları ve katkıları da sağlanmakta, hatta belli konularda araştırma yaparak üyelere bilgi sunmaları da istenmektedir. Bu çalışmalar, belli bir olgunluğa erişince, her yıl güz ve bahar dönemi sonunda iki ayrı konser Konya’da halka sunulmaktadır. Musiki severler tarafından yoğun ilgi gören bu konserler, hem seçilen repertuvarı hem de üst düzey takdim ve icrası ile beğenilmekte, takdir edilmekte ve Türk musikisine hizmet olarak değerlendirilmektedir.

Dernekte düzenli olarak yürütülen bu çalışmaların yanında, çok daha klasik nitelikteki eserlerden oluşturulan repertuvarlarla yapılan ve özelliği sebebiyle daha az dernek üyesinin katıldığı musiki çalışmaları da yapılmış ve konser olarak halka sunulmuştur. Bunlar dışında, bazı başarılı dernek üyelerinin klasik Türk musikisi ve Türk halk musikisi alanlarındaki solo konserleri de yine dernek çatısı altında, şefin çalıştırması ve yönetimi sonunda icra edilmiştir.

Konya Musiki Derneği, 1984 yılındaki kuruluşundan bu yana Konya’da, çevre il ve ilçelerde nitelikleri devamlı artan toplam 100 civarında konser vermiştir. Bunlardan yaklaşık otuzu ise, M. Yaşar Kaltakcı’nın şefliği döneminde gerçekleşmiştir. Bu konserlerin tamamı KONTV tarafından kayda alınmış ve çok defa televizyonda yayımlanmıştır. Ayrıca, 2003’te SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde verilen konser ÜNTV tarafından canlı olarak yayımlanmış; 2009’da Konya’da icra edilen konser de TRT tarafından canlı olarak kayda alınmış ve Klasik Türk Müziği Konseri adıyla birkaç defa TRT televizyonunda yayımlanmış ve ayrıca denetimden geçerek arşive alınmıştır. Bunlar dışında, Bekir Reha Sağbaş yönetiminde Isfahan makamında hazırlanan repertuvar ile 1990 yılında, Ankara Radyosunda ses kaydı ve daha sonra görüntü kaydı gerçekleştirilen konser, amatör korolar programında televizyonda ve radyoda yayımlanmıştır.

Türk musikisi eğitim ve öğretiminde önemli yapı taşlarından birisi olan musiki dernekleri, musikiye ilgi duyan insanları bir araya getirerek gerek musiki kültürü gerekse klasik Türk musikisi repertuvarının öğretiminde büyük katkılar sağlamakta, müzik bölümü ve konservatuvarlara hazırlanan öğrenciler için bir dershane, bu kurumlarda öğrenim gören öğrenciler veya mezunlar için de ikinci bir okul ve uygulama yeri olarak âdeta ikinci bir konservatuvar görevi görmektedirler. İşte bu amaçla yola koyulan derneklerden birisi de Konya Musiki Derneğidir. Derneğin çalışmalarına katılarak burada yetişen bazı dernek üyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı devlet korolarının açtığı sanatçı sınavlarında başarılı olmuşlar ve bu korolarda ses ve saz sanatçısı olarak görev almışlardır.

Konya Musiki Derneği Korosu

M. YAŞAR KALTAKCI

BİBLİYOGRAFYA