KONYASPOR

Konya’nın ilk profesyonel futbol takımı.

1921 yılında nafıa başkâtibi ve Babalık* idare müdürü Kurşuncuzade Halit Bey’in (Kurşun) teşvikiyle başmürettip Nazım Bey (Ermeral), başmakinist Selim, mürettip Hüseyin, tüccar Gazezzade Kadir, Postane muhasibi Münir Bey tarafından kurulan sarı-kırmızı formalı Matbuat takımı futbolcuları bir ay sonra İstanbul-Beşiktaşlı olan Münir Bey ile aynı idarecilerin birlikte kurdukları siyah-beyaz formalı Gençlerbirliği’ne* alındılar. Haziran 1922’de zamanın spor teşkilatı İdman Cemiyetleri İttifakı tarafından tescil edilen Gençlerbirliği, Konya’nın ilk spor kulübü oldu.

Münir Bey’in ilk başkanı olduğu Gençlerbirliği’nin ilk futbolcuları da şunlardı: Kaleci Ahmet, Cevdet, Refik, Ressam Suavi (Atasağun), Mehmet, Ethem, Hicazi, Nizamettin, Nevzat, Mustafa, Ekrem, Şekip, Hilmi, Rüştü Erkuş, Arif ve Hasan.

On sekiz defa Konya şampiyonu olan Gençlerbirliği, 16 Haziran 1965’te toplanan genel kurulunun kararıyla ve Meramspor ile Çimentospor’un da katılımıyla Konyaspor adını aldı. Siyah-beyaz forma renkli Konyaspor profesyonel takımı Türkiye II. Ligi’ne katıldı. 3 Ağustos 1965 günü yapılan genel kurulda Mehmet Ortaer başkanlığındaki yönetim kurulu genel kaptan Yüksel Nakipoğlu ile üyeler Dr. Vecihi Uzgören, İsmail Çapar, Abdullah Büyükkoşucu, Ali Bektik, Av. Erdoğan Bakkalbaşı, Av. Sezai Arısoy ve Nami Hıdır’dan oluştu.

Konyaspor, profesyonelliğe adım atarken kadrosu Gençlerbirliği’nden Nazmi Meriç, Çetin Taşpınar, Sadettin Temeller, Ali Büyükbayram, Serpil Bilgir, Hasan Altıoklar, Mehmet Aktan, Cankut Özbay, Tayyar İmançer, Tuncay Bilge, Sabri Demir, Şükrü Sorguç, Recep Anadolu, Hakkı Köker, kaleci Mehmet ve Dinçer; İdmanyurdu’ndan Hikmet Deniz; Şekerspor’dan kaleci Muzaffer Evren, Ahmet Özbaş; Çimentospor’dan Memduh Pülgü, Hasan Satı ve İbrahim Eşmekaya ile Selçukspor’dan Hasan Hüseyin Ayvazoğlu’dan oluştu. Takımın antrenörü de Orhan Sözeren idi. 1969-1970 sezonunda başarısız olarak III. Lig’e düşen, ancak bir sezon sonra, 1970-1971’de, yeniden II. Lig’e dönen Konyaspor, taraftar ve maddi güç birliğini sağlamak için II. Ordu Komutanı Org. Bedrettin Demirel’in girişimiyle 1981’de yeşil-beyaz renkleri kabul ederek İdmanyurdu ile birleşti. Başkanlığa, İdmanyurdu başkanı Halis Ünal, başkan vekilliğine de Konyaspor başkanı Veysel Büyükmumcu getirilirken, İdmanyurtlu futbolculardan Haldun Üstel, Metin Altınay, Salih Eken, Mevlüt Ataseven, kaleci Nurettin Başbahçıvan, Ahmet Aksoy, Alaaddin Demiröz, Süleyman Soylu ve Erol Yıldırım kadroya dâhil edildi.

Yirmi iki yıllık mücadele sonunda 1987-1988 sezonu sonunda Türkiye I. Ligi’ne yükselen Konyaspor, beş sezon sonra tekrar II. Lig’e düştü. 2002-2003 sezonunda yeniden I. Lig’e döndüyse de yine beş sezonun ardından kendini II. Lig’de buldu. 2009-2010 sezonu sonunda yükselme maçlarında başarılı olarak üçüncü defa çıktığı -adı Süper’e çevrilen- ligde sadece bir sezon kalabildi. Bank Asya I. Lig’de mücadele eden Konyaspor, 2012 Haziranında, Spor Toto II. Lig’de mücadele eden diğer profesyonel Konya kulübü Konya Torku Şekerspor’la kendi adı altında birleşti. Torku Şeker’in kulübe sponsor olması sebebiyle yeni yapılanmada kulübün adı Torku Konyaspor oldu. Torku Konyaspor, 2013 yılında PTT I. Lig’de Play Off maçlarını şampiyon olarak tamamlayarak Spor Toto Süper Lig’e terfi etti.

1965’ten Mayıs 2021’e kadar elli altı yılda Konyaspor’da şu isimler başkanlık yapmıştır: Mehmet Ortaer, Veli Nurullahoğlu, Orhan Tütüncü, Kâzım Özbay, M. Saim Çetin, Ömer Armağan, Eşref Eşrefoğlu (iki dönem), Ahmet Onacak, Kâmil Civelek, Oğuz İyioldu, İsmail Çapar, Sezai Arısoy, Fahrettin Hiçdönmez, Ömer Civelek, Servet Acar, Sedat Varol, İrfan Mesçioğlu, Veysel Büyükmumcu (iki dönem), Halis Ünal, Ahmet Yüzbaşıoğlu, Mehmet Çolakoğlu, Mehmet Düzel, Mustafa Bülbül, Süleyman Çınar, Ahmet Öksüz, Kudret İrdirençelebi, Algün Tunçalp, Metin Ortakarpuz, Bahtiyar Demir, Numan Erkan, M. Sait Gönen, Mehmet Oktut (üç dönem), Ahmet Hamdi Uçarok, Mevlüt Sarı, Mustafa Bayram, Mehmet Köseoğlu, Ahmet Şan, Mustafa Yayla, M. Ali Kuntoğlu, Bahattin Karapınar (iki dönem), Ahmet Şan (ikinci defa), Fatih Yılmaz ve Hilmi Kulluk.

2015-16 Spor Toto Süper Lig Hasan Doğan Sezonu’nu 66 puanla Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin ardından üçüncü olarak tamamlayan Torku Konyaspor, bu sonuçla, tarihinde ilk kez, UEFA Avrupa Ligi’ne katılma başarısını elde etmiştir. Konyaspor, 2016-17 Spor Toto Süper Lig Turgay Şeren Sezonu ve UEFA Avrupa Ligi gruplarında Ahmet Şan yönetiminde ve Aykut Kocaman’ın teknik direktörlüğünde Atiker Konyaspor olarak mücadele etmiştir. 2016-17 Türkiye Kupası turnuvasının 31 Mayıs 2017 tarihinde oynanan finalde rakibi İstanbul Başakşehir’i penaltılar sonunda 4-1 yenen Konyaspor, tarihinde ilk kez kupa şampiyonu olmuştur. 2017 Türkiye Süper Kupası, 2016-17 Süper Lig şampiyonu Beşiktaş ile 2016-17 Türkiye Kupası şampiyonu Konyaspor arasında 6 Ağustos 2017 tarihinde oynanan 44. Süper Kupa maçıdır. Maçı 2-1’lik üstünlükle Konyaspor kazanmış ve süper kupayı almıştır. Şu an İttifak Konyaspor olarak Hilmi Kulluk başkanlığında ve İlhan Palut teknik direktörlüğünde Türkiye Süper Lig’inde mücadelesine devam etmektedir.

Profesyonel futbolun yanı sıra basketbolda da Konya şampiyonlukları kazanan Konyaspor, antrenör Necati Yeğenoğlu yönetiminde basketbol Türkiye I. Ligi’ne yükselmeyi başardı. Kombassan Holding’in sponsorluğunda Türkiye Basketbol Ligi’nde birkaç sezon ilimizi başarıyla temsil ederken, Murat Didin’in antrenörlük yaptığı dönemde Avrupa Koraç Kupası’nda çeyrek finale kadar çıktı.

Konyaspor, halter branşında da Halil Mutlu gibi millî sporcuların yer aldığı takımıyla Dünya ve Avrupa şampiyonluğu sevinci yaşatmıştır.

İdmanyurdu'nun 1924 kadrosu (N. Bülbül)

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA