KOYUNCU, HAYDAR

Konya milletvekili. (1925-01.12.2003)

Çumra’ya bağlı İçeri Çumra beldesinin Pir Ahmetli Mahallesi’nde doğdu. Babası Hacı Hasan Efendi, annesi Fatma Hanım’dır. İçeri Çumra İlkokulu, Konya Karma Ortaokulu ve Konya Lisesini müteakip Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Askerlik görevi sonrası serbest avukatlığa başladı.

1953 yılında Demokrat Parti Konya Gençlik Kolu’nu kurarak siyasi hayata atıldı. 1957 yılında seçildiği DP İl Disiplin Kurulu Başkanlığını 1960 yılına kadar devam ettirdi.

Konya ve Civarı Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Koyuncu, Konya Şeker Fabrikasının kuruluşunda ve Kayseri Şeker Fabrikası ile Şekerbank Anonim Şirketinin kuruluş aşamalarında bulundu.

Daha sonra Adalet Partisinde görev alarak Konya Belediyesi meclis ve encümen üyeliklerinde bulundu. Bu yıllarda zamanın Belediye Başkanı Ahmet Hilmi Nalçacı* ile birlikte şehir planı çalışmalarında önemli çabalar sarf etti. 1968 yılında Konya İl Genel Meclisi Üyeliği ile Daimi Üyelik görevleri esnasında yol, su ve eğitim alanlarında hizmetlerde bulundu.

Haydar Koyuncu, XVII. Dönemde (1983-1987) Milliyetçi Demokrasi Partisinden (MDP), XVIII. Dönemde de (1987-1991) Anavatan Partisinden (ANAP) Konya milletvekili seçildi. Milletvekilliği sırasında Konya Sulama Projesi, Selçuk Üniversitesinin bazı bölümlerinin kurulması, Konya Belediyesinin büyükşehir belediyesi olması, sanayi, konut ve kredi konularında olumlu çalışmalar yaptı.

Sosyal hayatta da aktif görevler üstlenen Koyuncu, sırasıyla Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve Üyeliği, Verem Savaş Derneği, Konya Hastaneleri Derneği ve Yardım Vakfı, Konya Yüksek Tahsil Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Konya Turizm Derneği ile Avrupa Topluluğu Derneği üyeliklerinde bulundu.

Türk Parlamenterler Birliği Yönetim Kurulu üyesi olan Haydar Koyuncu, 1 Aralık 2005 Perşembe günü evinde geçirdiği bir kalp krizi sonrası vefat etti. Cenazesi ertesi günü İçeri Çumra kasabasında toprağa verildi.

Haydar Koyuncu evli ve beşi kız, biri erkek altı çocuk babası idi.

Haydar Koyuncu

İHSAN KAYSERİ

BİBLİYOGRAFYA