KÖPÜK HELVA

Bir tatlı türü.

Anadolu’nun bazı yerlerinde bilinen bir tatlı çeşididir. Adında helva kelimesi bulunmakla beraber yapısıyla bilinen helvalardan farklıdır. Helva vasfını, içinde kullanılan çöğen kökünden almış olmalıdır. Köpük helva; çöven kökü, limon tuzu, su ve şeker karışımından oluşur. Önce çöven kökü dövülerek küçük parçalar hâline getirilir. Bu parçacıklar su ile kaynatılarak şurup kıvamına getirilip, çöven suyu elde edilir. Elde edilen çöven şurubu süzülerek içindeki çöven parçacıklarından arındırılıp, soğumaya bırakılır. Soğuyan çöven suyu çırpıcı/köpürtücü bir araç/makine ile çarpılıp köpürtülerek köpük helvada kullanılacak çöven şurubu elde edilir.

Helva yapılacak kazana şeker ve su ilave edilerek yüksek ateşte kaynatılır. Sonra limon tuzu ilavesiyle şerbet kestirilir.

Kazanın ateşi kısılarak çöven suyu yavaş yavaş şerbete eklenir. Kısık ateşte yaklaşık bir saat karıştırılarak uygun kıvama gelmesi sağlanır. Uygun kıvama gelince ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır. Geçmişte büyük tenekeler içinde açık olarak da satılan köpük helvası günümüzde uygun türlü gramajlarda paketlenerek satışa sunulur.

Köpük Helva

HASAN ÖZÖNDER

BİBLİYOGRAFYA