KÖYCEĞİZ MEZARLIĞI

Tarihî bir mezarlık.

Meram ilçesinde, Köyceğiz Caddesi üzerinde yer alan dikdörtgen planlı mezarlık 10.000 m²lik engebeli bir arazi üzerindedir. Günümüzde KBB Mezarlıklar Şube Müdürlüğü tarafından köklü bir bakımdan geçirilip, ağaçlandırılan mezarlığa defin işlemleri devam etmektedir.

Tarihî mezar taşlarında kullanılan malzeme, Sille ve Gödene taşıdır. Mezar şahideleri üçgen alınlıklı, yarım daire, sivri ve dilimli kemerli olarak yapılmıştır. Ayrıca kabaca şekillendirilmiş, üzerinde kitabesi bulunmayan mezar taşları da mevcuttur. Kitabeler daha çok sülüs ve nesih yazıyla kabartma tekniğinde yazılmıştır. Mezar taşlarında süsleme görülmemektedir.

Cumhuriyet Dönemi mezar taşlarında ise Sille taşı, mermer ve beton malzeme kullanılmış, hem baş hem ayak taşının bulunduğu çerçeveli mezar tipi tercih edilmiştir. Baş taşlarında güneş biçimli tepe kısmı, ayak taşlarında ise daha çok üçgen alınlık görülmektedir. Mezar kitabeleri kazıma tekniğinde yazılmıştır. Süsleme olarak ayak taşlarında stilize selvi motifleri görülür.

Mezarlıkta bulunan en eski tarihli mezar taşı 1215/1801 yılına aittir. Bu taştan yola çıkarak mezarlığın XIX. yüzyıldan beri kullanıldığı söylenebilir.

Köyceğiz Mezarlığı

HACER KARA

BİBLİYOGRAFYA

  • Kara-Danışık, 2005, 226.