KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

Vakıf üniversitesi.

1882 yılında kurulan Konya Ticaret Odası*, Türkiye’nin en eski ve köklü meslek odalarından birisidir. Oda yönetiminin çalışmalarından birisi de kaliteli bir üniversite kurmak olmuş; 01.08.2005 tarih ve 21 sayılı yönetim kurulu kararıyla eğitim ve sağlık amaçlı vakıf kurulması kararı almıştır.

Başkanlığın başvurusuna istinaden, Konya I. Asliye Hukuk Mahkemesi, 07.11.2005 tarihli 2005/656 esas ve 2005/677 kararı ile Konya Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın kurulmasına karar vermiştir. 2005 yılında kuruluş amacına uygun olarak çalışmalarına başlayan KTO Eğitim ve Sağlık Vakfının başkanlığına Hüseyin Üzülmez* seçilmiş; Rıfat Hisarcıklıoğlu, Mehmet Ali Çelik, Ali Haydar Yıldırım, Mehmet Ali Arlı, Banu Bağrıaçık, Ali Dutak, Harun Kızılay, Ömer Faruk Okka, İlker Özkan, Okay Tınkır, Ertuğrul Uslu, Celalettin Yılmaz, Hamdi Bezirci, Hatice Mendi, Mustafa Temiz, Veli Öncan, Naci Atalay, Mustafa Büyükeğen, Mustafa Kabakçı, Ahmet Şekeroğlu ve Halit Karakurt kurucu vakıf yönetim kurulunda görev almışlardır.

KTO Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından yapılan başvuru neticesinde KTO Karatay Üniversitesi, 07.07.2009 tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2547 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanunu ve 5913 Sayılı Kanun’un 1. maddesi ve Ek 113. maddesi ile kamu tüzel kişiliğine kavuşarak Konya’nın ilk vakıf üniversitesi olmuştur.

KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Hüseyin Üzülmez’in başkanlığında, Rıfat Hisarcıklıoğlu, İsmail Hakkı Kolat (başkan yardımcısı), M. Uğur Kaleli (başkan yardımcısı), Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu* (rektör), Tahir Büyükhelvacıgil*, Naci Atalay, Ali Akkanat*, Murtaza Çelikel, Hamdi Bezirci, Prof. Dr. Halil Cin*, Dr. Öner Kabasakal, Prof. Dr. Mehmet Ünal, Prof. Dr. Âdem Şahin, Mustafa Temiz ve Ali Dutak’tan oluşmuş; Hüseyin Üzülmez’in XXIV. Dönem Konya milletvekili olarak TBMM’ye girmesinden sonra, üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığına İsmail Hakkı Kolat seçilmiştir.

İlgili Kanunla KTO Karatay Üniversitesi bünyesinde; Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü kurulmuştur. Üniversitenin kurucu rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu getirilmiş; Babaoğlu’nun KOP İdaresi Başkanlığına atanması üzerine Ekim 2011 tarihinden itibaren Prof. Dr. Osman Okka rektör vekili olarak altı ay süreyle görev yapmıştır. Prof. Dr. Ömer Torlak, 19 Mart 2012’de KTO Karatay Üniversitesi Rektörü olarak göreve başlamıştır.

Prof. Dr. Şahin Akıncı, Hukuk Fakültesi; Prof. Dr. Ali Okatan, Mühendislik Fakültesi; Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlıklarına; Doç. Dr. İbrahim Dülger de Adalet Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğüne atanmışlardır.

Üniversitenin idari kuruluşunda genel sekreteri Yrd. Doç. Dr. Hasan Fehmi Atasagun ile birlikte Mahmut İlerisoy, Orhan Aydın, Fikriye Duran, Dilek Fidancıoğlu, Kemal Kamacı, Hasan Erkan, Erdem Yavuz, Eda Albayrak, Tülay Sarısakal ve Dr. Birol Büyükdoğan görev almışlardır.

Üniversite yerleşkesi, Akabe Mahallesi Alâeddin Kap Caddesi Nu. 130 Karatay-Konya adresinde 90.133 m2lik bir alan üzerine kurulmuştur.

13 bin m2 kapalı alana sahip olan üniversite yerleşkesi, 15 Eylül 2010 tarihinde hizmete girmiştir. Fiziki yapılanması, öğretim elemanı ve idari atamaları gerçekleştirilen Hukuk, Mühendislik ve İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde 04 Ekim 2011 tarihinde eğitim-öğretim faaliyetine fiilen başlanmıştır.

KTO Karatay Üniversitesinin kuruluş gayesi, öncelikle bölgesinde sanayi ve ticaret kesiminin sorunlarını çözmeye yönelik eğitim ve araştırmalar yapmak, nitelikli ve kolay iş bulan mezunlar vermek; daha sonra ulusal ve uluslararası çapta, bilimsel ve sosyal çözümler üreten yapısıyla ön plana çıkan bir üniversite olmaktır.

KTO Karatay Üniversitesi, adını aldığı ve Selçuklular zamanında bir vakıf yükseköğretim kurumu olarak 1251 yılında kurulan Karatay Medresesinin tarihî, ilmî ve kültürel mirasını üstlenerek, kuruluş tarihini 1251 olarak kabul etmiştir.

Türkiye Selçuklularının mirası Karatay Medresesini, KTO Karatay Üniversitesi adıyla yaşatarak, Konya’yı tarihî özelliğine yeniden kavuşturmayı amaçlayan KTO Karatay Üniversitesinin, 2014-2015 Öğretim Yılı itibariyle tarihî gelişimi şöyledir:

2010-2011 Öğretim Yılı: Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İşletme, Uluslararası Ticaret), Mühendislik Fakültesi (%100 İngilizce olarak, Bilgisayar, Elektrik Elektronik, Mekatronik Mühendisliği) olmak üzere 3 fakülte 280 öğrenci ile faaliyete başlamıştır.

2011-2012 Öğretim Yılı: Makine Mühendisliği Bölümü, Adalet Meslek Yüksekokulu açılmış ve 642 öğrenci sayısına ulaşılmıştır.

2012-2013 Öğretim Yılı: Turizm Otel İşletmeciliği, Sosyal Hizmetler, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü), Sosyal Bilimler Enstitüsü (İşletme tezli-tezsiz, Muhasebe Denetim tezsiz yüksek lisans programları) açılarak 1204 öğrenci sayısına ulaşılmıştır. Mühendislik Fakültesi’nin lisans programlarındaki eğitim dili %30 İngilizce olarak değiştirilmiştir. 5.965 m2lik Kütüphane Binasının hizmete açılmasıyla üniversite 19.086 m2lik kapalı alanda hizmet vermeye başlamıştır.

2014-2015 Öğretim Yılı: Enerji Yönetimi, İnşaat Mühendisliği tezli-tezsiz yüksek lisans, Elektrik Bilgisayar Mühendisliği tezli-tezsiz yüksek lisans, Özel Hukuk Ana Bilim Dalı tezli yüksek lisans programı, Mimarlık ve İnşaat doktora programlarının açılmasıyla öğrenci sayısı 3007’ye ulaşmıştır.

Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Yüksekokulu (Çocuk Gelişimi, Odyoloji ve Hemşirelik), Sağlık Bilimleri Enstitüsü kurulmuştur. Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’ne öğrenci kontenjanı istenmemiştir. 8.281 m2lik kapalı otoparkın hizmete girmesi ile kapalı alan 45.853 m2ye ulaşmıştır.

2014-2015 Öğretim Yılı sonu itibariyle 6 fakülte, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü bulunmaktadır.

Kampüse ilave olarak 24 derslik 6 amfiden oluşan 9.898 m2lik merkezî derslik ile 16.098 m2lik Hukuk Fakültesi binalarının ihale çalışmalarına başlanmıştır.

2015-2016 Öğretim Yılı: 6 fakülte, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile eğitim verilen üniversitede 138 önlisans, 3384 lisans, 417 lisansüstü olmak üzere yaklaşık 4000 öğrenci öğrenim görmüştür.

KTO Karatay Üniversitesi

ORHAN AYDIN

BİBLİYOGRAFYA

  • http://www.karatay.edu.tr/dosyalar/degerlendirme/6.pdf, 18.09.2016/15.53.