KULLUK, YILMAZ

Konya belediye başkanı. (24.06.1933-23.08.2012)

Konya’da doğdu. Babası merhum Hacı Hilmi Bey, annesi merhume Hacı Dürüye Hanım’dır. Çocukluğu, kış aylarında Hacı Fettah Mahallesi’nde yaz aylarında da Meram’da geçti. İlkokulu bitirdikten sonra altı yıl eğitim veren Konya Ticaret Lisesinden mezun oldu. Polatlı Topçu Okulunda yedek subay olarak başladığı vatani görevini teğmen olarak İzmir Topçu Birliğinde tamamladı. 1958 yılında Konya’nın köklü ailelerinden Mustafa Hotamışlı’nın kızı Mualla Hanım’la evlendi. Bu evliliğinden Mümtaz, Süheyla ve Hilmi adlarında iki erkek, bir kız çocuğu oldu.

Vatani görevini tamamladıktan sonra Konya’daki dört petrol bayiinden biri olan babasına ait Kulluk Petrolde uzun yıllar babasına yardım ettikten sonra aile şirketi olan Yılmaz Petrol Ticaret Anonim Şirketini kurdu.

İş hayatının yanı sıra genç yaşta siyasete de atılan Kulluk, önce Demokrat, ardında da Adalet Partisi saflarına katıldı. Otuz altı yaşındayken Türkiye’nin en genç il belediye başkanlığına seçildi. Birer dönem olmak üzere her iki partiden Konya belediye başkanlığı yaptı (1969-1977). Başkanlığı sırasında Konya şehirciliğine çok büyük katkıları oldu. Yeni yollar, sanayi çarşıları, sanayi ve ticaret iş merkezleri, Konya Fuarı, Alâeddin Tepesi düzenlemesi, toplu taşıma hizmetleri, mesire yeri Meram’ın geliştirilmesi, sağlık hizmetleri, tarihî eserlerin bakım ve onarımı, fakir ailelere sosyal yardımlar, şehirlerarası ulaşımda oto ve tren garları ile hava alanı, elektrik, su, kanalizasyon, enerji, eğitim kurumları, spor tesisleri ve sosyal konut çalışmalarıyla halkın takdirini kazandı. Mühendislik-Mimarlık Akademisi ile Selçuk Üniversitesinin kuruluşunda da önemli görevler üstlendi.

Hayırseverliği ile tanınan Kulluk, özellikle sağlık ve eğitim kurumlarına pek çok maddi ve manevi destekte bulundu. Konya Hastaneleri Yardımlaşma Derneği Başkanlığı yapıp, Mezarlıkları Koruma Derneği yönetiminde bulundu.

23 Ağustos 2012 tarihinde vefat eden Yılmaz Kulluk, Sultan Selim Camii’nde kılınan namazını müteakip Üçler Mezarlığı’na defnedildi.

Yılmaz Kulluk

HASAN YAŞAR

BİBLİYOGRAFYA

  • Konya Belediyesi Başkanlık Çalışma Özeti (1970-1977); Mümtaz Hilmi Kulluk ve Orhan Berk’le yapılan 28.09.2013 tarihli görüşme.