KULU

VI. TURİZM

Sınırları içerisinde pek çok höyükle birlikte bir kuş cenneti olan Düden Gölü bulunan Kulu, sahip olduğu bu kültür ve tabiat varlıklarını layık olduğu biçimde henüz turizme kazandıramamıştır.

Kulu’daki Höyükler

Altılar Höyüğü: Kulu’nun 14 km kuzeybatısında, Altılar köyü sınırları içindeki höyük, kuzey-güney istikametinde 465, doğu-batı istikametinde 191 metre çapında ve 10 metre yüksekliktedir. Höyükten derlenen parçalar, höyüğün geçmişini Eski ve Orta Tunç ile Demir çağlarına götürmektedir.

Bahadırlı Höyüğü: Kulu’nun 7 km güneydoğusunda, Bahadır Mahallesi’nin sınırları içindeki höyük, kuzey-güney istikametinde 260 metre çapında ve 22 metre yüksekliktedir. Buradan toplanan seramik parçaları MÖ I. binin ikinci yarısına aittir.

Bahçehisar Höyüğü: Kulu’nun 8 km güneyinde, Bahçehisar Yaylası sınırları içerisindeki höyük, kuzey-güney istikametinde 155, doğu-batı istikametinde 137 metre çaplı ve 18 metre yüksekliktedir. Höyükten derlenen malzemeler Eski, Orta, Geç Tunç ve Demir çağlarına aittir.

Bingöl Yaylası Höyüğü: Yeşilyurt köyü sınırları içerisinde sulak bir alandaki höyük, kuzey-güney istikametinde 166, doğu-batı istikametinde 134 metre çaplı ve 4 metre yüksekliktedir. Höyükten derlenen malzemeler Eski ve Orta Tunç çağlarına aittir.

Bunların yanı sıra Kulu’da; Bozan Höyüğü, Celep-Sıçan Höyüğü, Çevrikkale Höyüğü, Çorak Höyük, Çöpler Höyüğü, Değirmenözü Höyüğü, Fatmakuyu Höyüğü, Fevziye Höyüğü, Gökçe Höyük, Görücük Höyük, Güzelyayla Höyüğü, Gökmere Höyüğü, Kaletepe Höyüğü, Kamışlı Höyüğü, Karapınar Höyüğü, Kırkkuyu Höyüğü, Kırklar Höyüğü, Kiliseören Höyüğü I ve II, Kozanlı Höyüğü, Köstengil Höyüğü, Küçük Hüseyin Tepesi Höyüğü I ve II, Mezarlıktepe Höyüğü, Samsam Höyük, Sarıyayla İkiz Höyük, Söğütlü Höyüğü, Şahanın Höyüğü, Şerefli Höyüğü, Tavşançalı Kuru Höyük, Tuzyaka Kuru Höyük, Yaraşlı Höyüğü, Yassıpınar Höyüğü, Yazıçayır-Çifteoluk Höyüğü, Yunak Yaylası Höyüğü, Zincirlikuyu Höyüğü, Haşim Hüseyin Yeşilöz’ün Kül (Höyüğü) olmak üzere birçok höyük bulunmaktadır.

Yaraşlı Magarası
Kulu Gölü'nde flamingolar

DEVRİM SÖNMEZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Sönmez, 2004.