KÜÇÜKKÖYLÜ, MEHMET NURİ

Futbolcu ve kulüp yöneticisi. (1914-1986)

Konya’da doğdu. Futbola 1930’da İdmanyurdu kulübünde başladı. Necati Kaşıkçı, Hasan Dayı (Güngör), Kadıların Cemal Sürmeli, Nail Tok, kaleci Mustafa Asım ve kaptan Karga Halim gibi takımın yaşça büyük oyuncularla birlikte idmanlara çıkarak yetişti. Genç takımda oynarken futbolu bırakanların yerine 1931’den itibaren A takımda oynayıp, on altı yıl formasını taşıdığı yeşil beyazlı takımın savunma hattında santrhaf ve solbek olarak yer aldı. Uzun boyu sebebiyle “Uzun Nuri” olarak sahalarda şöhret yaptı. 1932’de Mersin’de maç yapan Konya Karması’nda yer aldı. İdmanyurdu’nun; aynı yıl futbola başladıkları Galatasaraylı Arif Sevinç’in çalıştırdığı Kasımpaşa’yı 1946’da Konya’da 4-2 yendiği özel karşılaşmada son defa yer alarak sahalardan ayrıldı.

Futbolu bıraktıktan sonra sarraflığa başlayıp, kulüple ilgisini devam ettirerek uzun yıllar başkanlık yaptı. 1931’den itibaren maçların oynandığı İdmanyurdu sahasının 1952 yılında İmam Hatip Lisesi yapılması için satılmasıyla Zafer Meydanı’ndaki* Sıtma Savaş Derneğinin faaliyet gösterdiği üç katlı binanın satın alınıp, günümüzde Konyaspor’un da yönetildiği iş merkezinin İdmanyurdu’nun tapulu mülkü olmasını sağladı.

1967’de İdmanyurdu’nun Türkiye III. Futbol Ligi’ne girmesinde büyük rol oynadı, kulübe yıllarca maddi ve manevi katkıda bulundu. Hizmetleri sebebiyle “İdmanyurdu’nun Nuri Ağabeyi” olarak anıldı. 1981 yılında İdmanyurdu’nun, Konyaspor’la birleşmesi için onay verdi.

1986’da vefat eden Küçükköylü Üçler Mezarlığı’nda metfundur.

Mehmet Nuri Küçükköylü

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA