KÜÇÜKMUHSİNE ATİK CAMİİ

Geç Dönem Osmanlı eseri.

Selçuklu ilçesine bağlı Küçükmuhsine köyünün Atik Mahallesi’nde yer alan cami, geleneksel özelliklere sahip, ahşap direkli bir yapıdır. Eğimden dolayı yüksek bir subasman üzerine kurulan caminin, harim seviyesine doğudaki iki kollu bir merdivenle çıkılmaktadır. Harim kuzey-güney doğrultusunda iki sıra ahşap sütunla üç sahına ayrılmıştır. Harimin kuzey cephesindeki mahfil, “U” şeklinde, harimin büyük bir kısmını kaplar. Mahfilin tam ortasında küçük bir köşk çıkması bulunur.

Onarımlarla günümüze gelen caminin en orijinal unsurları ahşap mihrap ve minberidir. Mihrap bitkisel bezemeli bordürlerle çevrilmiştir. Minber aynalığının ortasındaki üçgen pano ile korkuluğu ajur tekniğinde yapılmış olup, bitkisel süslemelere sahiptir. Kıvrımdallar arasındaki stilize palmetler XIX. yüzyılın sonlarındaki yöresel ahşap süsleme özelliklerini yansıtmaktadır.

Köyün en eski yapılarından biri olan cami, bugünkü şeklini XX. yüzyılın sonlarında almıştır. Yakın yıllarda toprak damın üzerine çatı oturtulmuş ve mahfili genişletilmiştir.

Küçükmuhsine Atik Camii

EMİNE KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, II/879-880.