KÜÇÜKMUHSİNE HALISI

Mahallî bir dokuma.

Küçükmuhsine (Keçimuhsine, Gicimusla) Konya şehir merkezinin kuzeybatısında ve şehir merkezine 25 km mesafede, Selçuklu ilçesine bağlı bir köydür. Geçmişi Türkiye Selçukluları Dönemine kadar uzanan köyde, halı dokumacılığı da tarihi kadar eskidir. Kullanım amaçlarına göre yarım taban, yolluk, sedir, heybe tipi üretim geçmişte var olmakla birlikte köy, daha çok halı yastıklarıyla ünlüdür.

Yörede sarma tip ahşap tezgâh kullanılmaktadır. Alt ve üst leventlere “yuvarlama”, varangelene “baskı” denilmektedir. Düğüm sıklığı itibariyle orta kaliteye sahip halılardır. Desen kompozisyonlarında geometrik, bitkisel yanışların geometrik hâli ve nesneli motifler sıklıkla kullanılmıştır. Küçükmuhsine’de dokunan halı yastıklarda da zeminde yer alan madalyonların dört köşesinde birer adet ejder yanışının yer aldığı halı yastıklar yörenin en meşhur dokumalarıdır.

Genellikle yöre koyunlarının yünlerinin el tarağı ya da şehirde fabrikasyon türü taramadan geçirerek iplik hâline getirilmesiyle elde edilen iplikler kullanılmıştır. Dokuma genellikle kışın yapılmaktadır.

Yörede standart bir kalite olmamakla beraber 26x29, 25x28 civarında bir orta kalite düğüm sıklığında ve yün malzeme ile dokuma yapılır. Günümüzde Küçükmuhsine’de birkaç tezgâhta dokuma yapılmaktadır.

Küçükmuhsine halısı (XX. yüzyıl üçüncü çeyreği, 63*90 cm, özel koleksiyon)
Küçükmuhsine halısı (KEM, E. Nu. 6189)

AHMET AYTAÇ

BİBLİYOGRAFYA

  • Aytaç, 2009a; a. mlf., 2002a; a. mlf., 2004a.