KÜLTÜRPARK

Şehir merkezinde tarihî bir rekreasyon alanı.

Konya şehir merkezinde yaklaşık 79.000 metrekare alanı kapsayan Kültürpark, Alâeddin Tepesi’nin kuzeybatı yönünde, Ferhuniye Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Geçmişi XVII. yüzyıla kadar uzanan Kültürpark’ın nüvesini oluşturan Dede Bahçesi; Selçuklu Döneminde, bugün sadece türbesi ayakta kalan Tacülvezir Külliyesi’nin güneyinde ekim ve yaylım yeri olarak kullanılan bir tarladır (bk. Dede Bahçesi*).

Dede Bahçesi, 1945 yılında Asım Kömürcü tarafından yapılan imar planında korunmuştur. 1954 Yılı İmar Planı’nda ise Leyla-Ferzan Baydar tarafından bu alanın büyük bir bölümü çocuk bahçesi, hayvanat-nebat bahçesi olarak ayrılmıştır. 1967 Yavuz Taşçı-Haluk Berksan tarafından hazırlanan imar planında bu alan fuar ve kültür parkı olarak düzenlenmiştir. Bu plan esas alınarak Belediye Başkanı Ahmet Hilmi Nalçacı* tarafından fuar alanının projeleri hazırlatılarak düzenlemelere başlatılmıştır. 1970 yılında ilk etap -yaklaşık 45.000 m²- olarak düzenlenen alan Ağustos ayında “Konya Fuarı ve Kültür Parkı” olarak hizmete açılmıştır. Daha sonra 1986 yılına kadar çeşitli zamanlarda alanın genişletme çalışmaları devam etmiştir. 1980’li yılların sonlarında fuarın kuzeydoğu yönünden geçen raylı sistem güzergâhı, fuar ve kültür park alanının genişlemesini durdurmuştur. 1992 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Halil Ürün* zamanında yeni bir proje hazırlatılmış, ancak bunun bir bölümü uygulanabilmiştir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek* zamanında ise fuar alanı, yeni bir düzenleme sürecine girmiş ve Konya Fuarı uygulamasına son verilmiştir. Yeniden projelendirilen bu alan, yeni yapılanma ve düzenlemeler sonrası “Kültürpark” olarak hizmete açılmıştır. İl Halk Kütüphanesi de daha kapsamlı ve modern olarak bu alanda yeniden inşa edilmiştir.

Kültürpark, Alâeddin Tepesi ile bir bütün olarak düşünüldüğünde, halkın dinlenme, eğlenme ve kültürel ihtiyaçlarına hitap eden, serbest oturma mekânları, çay bahçeleri, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, aktif ve pasif yeşil alanları ile şehir merkezinde önemli bir rekreasyon bölgesidir.

Kültürpark

FARUK KOÇAK

BİBLİYOGRAFYA

  • Odabaşı, 1998, 46, 47, 48; Bülbül, 2010; Işık, 2012b; Konya Belediyesi Başkanlık Çalışma Raporları, 1965-1986; Konya Büyükşehir Belediyesi Arşivi.