KÜRKÇÜ MAHALLESİ

Tarihî bir mahalle.

Kürkçü Mahallesi, Selçuklu Döneminden günümüze intikal eden tarihî mahallelerdendir. Mahalle; doğuda Kalecik ve Kalecelp mahalleleri, kuzeyde Mevlâna Caddesi, batıda Alâeddin Bulvarı, güneyde de Gazialemşah Mahallesi ile çevrilidir.

Yavuz Sultan Selim dönemine ait 924/1518 Yılı İl Yazıcı Defteri’nde yer alan mahalle, Kanuni dönemine ait tarihsiz il yazıcı defterinde on nefer ve beş hane olup, III Murat dönemine ait 992/1584 Yılı İl Yazıcı Defteri’nde de mükellef sayısı yirmi birdir.

Mahalle, adını, Selçuklu Döneminde burada bulunan Kürkçüler Çarşısı’ndan almıştır. Kürkçü (Hoca Selman) Darülhuffazı vakfı olan Kürkçü Hamamı da mahallenin hemen doğusunda, Kalecik Mahallesi sınırları içerisinde, PTT’nin hemen arkasındadır.

Mahalle son elli yıl içerisinde büyük değişikliğe uğramış, Alâeddin Bulvarı açılırken pek çok bina istimlak edilerek yıkılmıştır. İplikçi Camii’nin batısındaki Hasan Behçet Sokağı’ndaki binalar da tamamen yıkılarak, sokak genişletilmiştir. Sokak içerisindeki Hasan Behçet’in fotoğrafhanesinin bulunduğu yer eskiden Muhammed Bahaeddin Efendi’nin evidir. Genişletilen Başaralı Caddesi’nin iki tarafı ile eski belediye binasının (günümüzde İş Bankası) arkasındaki yerler tamamen iş yerleri ile dolmuştur.

Mahallede eski sakinlerinden kimse kalmamıştır.

Mahalle sınırları içerisindeki esas adı Tahtelkal’a (Tahtıkale) Mescidi olan Asri Cami, Tahtelkal’a Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Mescit sonradan Veznedar Hüseyin Ağa Mescidi olarak da anılmıştır. Caminin kuzey köşesinde müderris Ahaveynzade kardeşlerin evi vardır. Ahaveynzade Mehmet ve Mustafa efendiler ile bunların babaları Ali Efendi de Konya’nın tanınmış müderrislerindendir.

Hüseyin Ağa Mescidi’nin çevresi tamamen tarihî eser ve medreselerle doluydu. Nalıncı Baba Türbesi, Nizamiye, Muhaddis, Karahüyüklü ve Sadiye medreseleri ile Kürkçü (Hoca Selman) Darülhuffazı bunlar arasındadır. Uzun zaman belediye binası olarak kullanılan Yusuf Şar’ın konağı da Alâeddin Bulvarı ile Mevlâna Caddesi’nin kesiştiği noktada, günümüzde İş Bankasının yer aldığı binanın batı ucunda bulunuyordu. Sipahi (Ispa) Pazarı da mahalle sınırları içerisindeydi.

2009 yılı mahalle düzenlemesinde Şükran Mahallesi’ne dâhil edilen mahallenin 2007 yılı nüfusu 299 idi.

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Es, Arşiv, Arabacı, 1998, 401; Kılınç, 2008, 33; Konyalı, 1964, 248-251, 354, 1066-1067; Sural, 1987a; KTKBMA.