KÜRKÇÜ MESCİDİ

Cumhuriyet Dönemi eseri.

Meram ilçesi, Kürkçü (günümüzde Şükran) Mahallesi, Gürcühatun Sokağı’nda, Alâeddin Tepesi’nin güneydoğusunda, İplikçi Camii’nin güneyinde yer alan mescidin 1,00 m kalınlığındaki beden duvarları, subasman seviyesine kadar taş, üzeri ise kerpiçten inşa edilmiştir. Doğu cephenin kuzey ucunda yer alan büyük boyutlu kapıdan girilen harim, 6,85x6,75 m ölçülerinde kare planlıdır. Yapı, içte alttan çakmalı tavan, dıştan beşik çatı ile örtülüdür. Mescidin güney cephesinde iki, doğu cephesinde bir pencere bulunmaktadır.

Sivri kemerli mihrap nişi iki yanında birer sütun ve içerisinde perde ve kandil motifleri ile kalem işi olarak süslenmiştir. Sade ahşap bir minberi bulunan mescidin kuzey cephesinde ahşap malzemeden yapılmış ikinci kat mahfili yer almaktadır.

Köşesinde özgün bir sadaka taşı da bulunan mescidin dış cephesi oldukça sadedir. Mescidin iç kısmında ise; duvar ve tavan yüzeylerinde kalem işi olarak yapılmış bitkisel ve geometrik süsleme kompozisyonlarına yer verilmiştir. Palmet, rumi ve çiçek motifleri, sarı, mavi ve yeşil renklerde boyanmıştır. Kalem işi süsleme son yıllarda elden geçirilmiş, ancak bu onarımda özgün hâldeki baskı motifler büyük oranda bozulmuştur.

Yaptıranı ve ustası hakkında bilgi bulunmayan mescit, genel özellikleri dikkate alındığında Cumhuriyet Döneminin ilk yıllarına tarihlenmektedir.

Kürkçü Mescidi

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/228-230; Konya Envanteri, 2010, 182-183.