LABADA SARMASI

Mahallî bir yemek.

Labada (Rum. lápato), Karabuğdaygillerden, dere kıyılarında, sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen, çok yıllık ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Ağızlarda efelek/evelek olarak da adlandırılan labada, Konya’da genellikle ıspanak gibi kavrulup üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yahut sarması yapılarak tüketilir.

Malzemeleri: 1 kg labada, yarım çay bardağı düğü (ince bulgur), 1 kg orta yağlı dana/kuzu kıyma, 1 çay bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı domates salçası (veya ince doğranmış 2 domates), 1 kahve fincanı su, 2 baş soğan, bir tutam taze reyhan (isteğe bağlı), 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber, 2 su bardağı et suyu.

Yapılışı: 1 kg kıymaya ince doğranmış soğanlar, düğü, pirinç, salça (yahut domates), tuz, karabiber, kırmızıbiber, reyhan ve bir fincan su ilave edilip, güzelce yoğrularak sarma içi hazırlanır. Temizlenip yıkanmış labada yaprakları kaynar suya batırılıp, kevgir yardımıyla soğuk suya çıkarılır. Deliklide/süzgeçte suyu süzdürüldükten sonra üzerine hazırlanan içten konularak muska şeklinde (üçgen) sarılıp tencereye istiflenir. Sarma işlemi bittikten sonra üzerine et suyu ilave edilip, hafif ateşte yarım saat pişirilir. Üzeri yoğurtla servis yapılır.

Labada sarması (S. Yardımcı)

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Çağbayır, 2007, III/2921; Yardımcı, 2007, 34.