LALEBAHÇE HARMANCIK CADDESİ ÇEŞMESİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Harmancık Caddesinde bulunan çeşme, son zamanlarda belediyenin yaptığı düzenleme çerçevesinde yolun karşı tarafına, Kuba Camii’nin olduğu bölümdeki kaldırıma taşınmıştır. Mermer malzemeye hakkedilmiş, üç satır hâlinde altı kartuştan oluşan celi talik hatla hakkedilmiş kitabesinden 1286/1869 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Banisi ve ustası bilinmemektedir.

Yapı, yuvarlak kemerli ve bağımsız bir sokak çeşmesidir. 2,55 m genişliğe, 3,25 m yüksekliğe sahiptir. Kemer, iki yanda bulunan silmeli ayaklar tarafından taşınmaktadır. Üstte, ortasına yiv açılmış bir saçak, bunun altında da kitabesi bulunmaktadır. Aynalık kısmında, üzengi hizasına yerleştirilmiş dairevi tepeliğe sahip taslık nişi, bu nişin altında ise musluk bulunmaktadır. Musluk kısmında ayna taşı yoktur. Altta, genişliği iki ayak arasını kaplayacak biçimde, dikdörtgen formlu, gideri kanalizasyon sistemine bağlanmış yalak kısmı mevcuttur.

Yapı, taşınmadan önceki fotoğrafları ile kıyaslandığında, taşıma esnasında ölçülerinin değiştirildiği gözlenmektedir. Yapının yeri değiştirilirken kemer açıklığı ve ayak genişlikleri düşürülmüştür. Yine eski fotoğraflarında dairevi formlu olduğu gözlenen yalağın, taşındıktan sonra değiştirildiği anlaşılmaktadır. Günümüzde hâlen kullanılan çeşmenin kitabesi şöyledir:

“Menba’-i feyz-i ilâh mürşîd-i âlem-penâh/

Hazret-i pîr-i dest-gîr hürmetine bu miyâh

Oldu cârî işbu çeşme çün âb-ı hayât/

Teşnegânı kıldı seyrâb-ı mecrâsı tâ be dergâh

Bin iki yüz seksen altı târîhinde şüd bina/

İ’mâl-i ehl-i hayr makbûl ola der bârigâh

1286”

Lalebahçe Hharmancık Caddesi Çeşmesi

MEHMET MUTLU

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/590; Konya Envanteri, 2010, 387; Konyalı, Konya Tarihi, 2007, 373.