MERAM

Yerleşme Özellikleri ve Gelişimi

İnsanlık tarihinin önemli merkezlerinden biri olan Anadolu’da Konya yöresi farklı bir konuma sahiptir. Neolitik çağdan itibaren tarihin her döneminde önemli bir yerleşim alanı olduğu pek çok kaynakta detaylı olarak aktarılmıştır. Prehistorik Dönemden başlayarak Hitit, Frig, Lidya, Pers (İran), Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir merkez olan Konya, günümüz Türkiye’sinde bu önemini hâlâ korumaktadır.

Tarihî süreç boyunca hemen hemen ismi çok da değişmemiş olan Konya (İkanuwa, İkonium), pek çok kaynakta önemli bir şehir olarak aktarılmıştır. Ünlü coğrafyacı Strabon’dan büyük İslam âlimlerine kadar pek çok eserde geniş yer bulan Konya, özellikle İbn Battuta, Kâtip Çelebi ve Evliya Çelebi’nin eserlerinde daha bir hayranlıkla anlatılır. Hatta bu çalışmaya konu olan Meram bağları övüle övüle bitirilemez. Öyle ki, Ahmet Hamdi Tanpınar: “Meram bağlarının tadını alabilmek için ona yerli hayatın içinden gitmek lâzımdır.” diye yazar. Meram bağ evlerini, Meram yollarındaki türküleri anlatır. Yine Şemseddin Sami Kamusü’l-a’lâm’da Konya hakkında detaylı bilgiler aktarır.

XIII. yy.da Konya yalnız Anadolu’nun değil, dünyanın en modern, mamur ve düzenli şehirlerinden biri hâline gelmiştir. Bu sebeple o devrin yazarları Konya’yı “Dârü’l-Huzûr=Huzur Beldesi” olarak tanımlamışlardır.

Burada Meram ilçesi merkez ve köylerinin gelişim sürecine bakıldığı zaman aynı değişim ve gelişimin Konya-Meram paralelinde gittiği ancak dönem dönem farklılık arz ettiği şeklindedir.

Mesela Karamanoğulları Döneminde (XIV. yy.) yerleşme bölgesi olarak Alâeddin Tepesi’nin batı ve kuzey kesimi yani şu anki Meram ilçesi tarafı seçilmiştir. Osmanlı Devrinde XV ve XVIII. yüzyıllarda yerleşme dokusunun, nüfusun artışına bağlı olarak tepenin doğu ve kuzeydoğu kesimlerine doğru yayıldığı görülmektedir. Mevlâna Türbesi ve çevresi XV ve XVI. yüzyıllarda şehrin en popüler semti hâline gelirken, XVIII ve XIX. yüzyıllarda ise yerleşme bölgesinin, Alâeddin Tepesi’nin güney ve güneydoğu kesimlerinde (yani Meram ilçesine doğru) yoğunlaştığı bilinmektedir.

Şehrin dışında mesirelik olan Meram’ın adı en eski kayıt olarak, Şeyh Muhammed İbn Ahmet Mukaddesî’nin H 400 yıllarında yazdığı Kitâbü’l-işârât fî Ma’rifeti’z-ziyârât adlı eserde Meram’ı: “Cenub tarafında ol dağların eteğinde Meram nam bahçeleri ve mesiresi olup, dağdan şehre ve Meram’a nehirler akar.” diye belirtmiştir.

Osmanlı Döneminin ünlü coğrafya kitabı Cihânnümâ’da Kâtip Çelebi, Konya ve Meram hakkında şunları yazar: “Konya, batı sonundaki iki çatal dağların doğu eteğine yakın düz yerde akarsulu, bağlı ve bahçeli bir şehirdir. Mamur surları vardır. Cenup tarafında ol dağların eteğinde Meram nam bahçeleri ve mesiresi olup, dağdan şehre ve Meram’a nehirleri akar. Mezraları ve şehir bostanlarını suladıktan sonra şehrin ova tarafına bu suların ayağı inip bir göl olur. Bu göl dağları ihata eder. Şehrin havası mutedildir. Ekseri bağları dağ tarafındadır.”

1648 yılında Konya’ya uğrayan Evliya Çelebi de Konya kalesinden, meşhur yemeklerden, Meram Dağı’ndan bahseder ve Meram bahçelerini de hayranlıkla anlatır: “Bu büyük şehir Meram Dağı’nın bir saat doğusunda bir düz sahradadır. Çeşmeleri de çoktur. Membaları hep Meram Dağı’nda olup taksim kubbesine gelir. 300’ü geçen sebilleri, 11 darüzziyafesi, 340 kadar bağlı, bahçeli, sulu, suvatlı büyük sarayları vardır ki, Paşa Sarayı pek meşhurdur. Kale dışında su taksimi için bir kubbe bina olunmuştur. O kubbede 366 lüleye su taksim olup şehrin cami ve mescit, han, hamam ve ayan saraylarına hep andan gider. Membaı Meram Dağı’ndadır. 2.700 su kuyuları vardır ki, bunlarla bostan sulanır.”

“Herkes ve bütün seyyahlar Konya’nın mesirelerini methederler. Hakikat bu hakir de yirminci seyahatim olan bu seferime kadar böyle bir hıyaban görmedim. Bu da serhaddında Peçoy, Serm şehrinin kale arkasındaki baruthane mesiresi, Kırım’daki Suvak Bağı, İstanbul’un 170’ten fazla bahçe ve gülistanları, Malatya’nın İspozi’si, Tebriz’in Şah-ı Cihan Bağı Konya’nın Meram mesiresinin yanında bir çimenlik bile olamazlar. 9.000 kadar bağ ve bahçesi vardır. Bir diyar garibi kimse bu bağların içine girse kaybolur gider. Güzel sesli kuşlarının ötüşleri insana taze hayat verir. Konyalılar eş ve çocuklarıyla sekiz ay Meram’da oturup zevk ü safa ederek felekten kâm alır, nice bin bağ evleri, cami, mescit, musalla ve hanları, hamam, çarşı ve pazar yerleri vardır. Ahalinin Konya’ya hiç de ihtiyaçları yoktur.”

1193/1779 yılında Edip İbn Mehmet Derviş, Konya ve Meram’ı şöyle anlatıyor: “Konya, Ladik’ten on bir saattir. Akarsulu, bağ ve bahçeli seyri Meram ve mesire-i saireli mahaldir. Seyr-i Meram’da bir latif hamam vardır.”

Konya şehri ile ilgili önemli bilgilere eski Konya haritaları incelendiğinde de ulaşılabilmektedir. Bu haritalar incelendiğinde yine şehrin yapısı ve büyüklüğü ile ilgili anlatılan durum daha net olarak görülmektedir. Şehrin ana nüvesini Alâeddin Tepesi ile Mevlâna Türbesi, Bedesten Çarşısı, Kapı Camii civarı oluşturur. Yani en çok alan bugünkü merkez ilçelerden Karatay, daha sonra ise Meram ilçesinde kalmış alanlardadır.

Bu konuyu Besim Darkot şu kelimelerle ifade etmektedir: “Şehrin esâs nüvesi, evvelce surların kuşatmış bulunduğu oval şekilli, takriben 200 hektarlık bir sahaya tekabül eder ki, garpta Zindan Kale mevkii, cenupta Şahib Atâ Camii, şarkta Kapu Camii ve şimalde Hatuniye Medresesi’ni içeri alarak uzanır. Konya’nın esâs âbidelerinin hemen tamamı buradadır. İç kaleye tekabül eden Alâeddin Tepesi, bu esâs nüvenin merkezine nazaran, biraz garpta kalmaktadır.”

Yine o döneme ait Konya Rehberi’ne (1922) bakıldığında Konya’nın Alâeddin Tepesi’nin doğu, batı ve güneybatı kesimlerinin daha gelişmiş olduğu görülür.

1922 yılında Dr. Nazmi tarafından yazılan Türkiye’nin Sıhhi ve İçtimai Coğrafyası Konya Vilayeti isimli eserde ise Meram nahiye olarak ele alınmaktadır.

Meram ilçe merkezinin esas gelişmesi ise 1896 yılında tren istasyonunun inşasıyla gerçekleşmiştir. Meram ilçesinin gelişmesinde diğer bir etken de 1927 yılında Meram Dere üzerine inşa edilen ilk hidroelektrik santralidir. Daha sonraki yıllarda Konya Şeker Fabrikasının bu bölgeye kurulması (1953-54) etkili olmuştur.

Bütün yukarıdaki verilerden de anlaşıldığı gibi, Konya’nın çekirdeğini oluşturan alan içerisinde, bugün Meram ilçe sınırları içinde kalan alan çok geniş ve önemlidir. Bugün bile Meram ilçesinde çok önemli tarihî binalar görülmektedir. Mesela tren istasyonu karşısında bulunan Agustus Oteli bu binalara güzel bir örnektir ve Meram Belediyesi tarafından restore edilerek kullanılır hâle getirilmiştir. Yani Konya şehrinde özellikle tren yoluna bağlı olarak bir Meram’a kayış söz konusudur. Bu durum Nalçacı Caddesi’nin açılması, sanayi bölgelerinin Selçuklu ve Karatay’a açılması ve Selçuk Üniversitesi Kampüsü yapılıncaya kadar devam etmiştir. Beklentiler odur ki, yeni kurulan ve yapılanma çalışmaları devam eden Necmettin Erbakan Üniversitesi de Meram ilçesi için bir yükselme/gelişme sağlayacaktır. Öyle ki, bu üniversite meşhur Meram bağlarına çok yakın bölgeye kurulacaktır.

Meram ilçesine bağlı kırsal yerleşmelerin tarihî gelişimine bakıldığı zaman bunların da çok eski yerleşmeler olduğu tespit edilmiştir. Günümüzde, Hasan Bahar* başta olmak üzere, pek çok bilim insanı bu bölge hakkında araştırmalar yapmış ve çok önemli bilgi ve bulgulara ulaşmışlardır. Ayrıca toplayıcı olması bakımından TAY Projesi kapsamındaki çalışmalar da önemlidir. Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Konya il sınırları içerinde 819 adet yerleşme/mağara bulunmuştur. Elde edilen verilere göre Meram ilçe sınırları içerisinde değişik dönemlere ait ve çoğu höyük olmak üzere yirmi üç tarihî alan tespit edilmiştir.

Bunlar: Hatunsaray-1, Kavak, Kızılören, Kilistra Kent, Mula, Pamukçu-2, Sivrice, Tekintaş, Yaylapınar, Yaylapınar, Yeşildere Tekil Buluntu, Zoldura/Lystra, Alakova, Âşıklar Kalesi Kale, Aydınçavuş Düz Yerleşme, Balkayalar Su Yapısı, Bayat, Boyalı, Çarıklar, Çayırbağı Tekil Buluntu, Çomaklı, Direyük, Hatip yerleşme ve höyükleridir.

Günümüzde bu bölge ile ilgili pek çok noktada bilimsel kazı çalışmaları devam etmekte, yeni bilgi ve bulgulara ulaşılmaktadır. Ortaya çıkan verilerden elde edilen sonuçlara göre Konya bölgesi ve dolayısıyla Meram ilçesi, eski bir tarihî geçmişe sahip olup, pek çok dönemde önemli bir cazibe merkezi olmuştur.

Nüfus

Meram İlçesi kırsal nüfus değişimleri Osmanlı Döneminden günümüze kadar irdelenmiş, farklı dönemlerde köylerin nüfus verilerine ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu köylerin bazılarının farklı dönemlerde farklı bucaklara bağlı olduğu tespit edilmiştir. Bazı köylerin ise eski nüfus verilerine ulaşılamamış olup, bunun sebebi bazılarının yakın zamanda kurulmuş olması, bazılarının isimlerinin değiştirilmiş bazılarının ise Konya il merkezi içinde mahalleye dönüşmüş olmasıdır. 2010 yılı TÜİK verilerine göre köy nüfusları; Konya Valiliği, Meram Kaymakamlığı ve saha çalışmaları ile de hane sayıları belirlenmiştir.

Meram İlçesi’nde Nüfus ve Hane Değişimi (1871-2010):

 

1871

Nüfus

 

Hane Sayısı

Nüfus

Hane

1935

1965

1980

2000

2010

2012

2010

Bucak

Şehir

 

 

 

 

 

 

298.169

311.312

 

 

Belde/Köy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bayat

110

10

142

259

206

-

233

234

60

 

Çayırbağı

78

29

850

1.149

996

-

2.157

2.171

500

 

Karadiğinderesi

200

85

213

250

294

-

396

400

 

 

Kayıhüyük

48

18

551

596

448

-

397

398

95

 

Bucak toplamı

 

 

 

 

 

 

3.183

3.203

 

 

Hatunsaray (B)

173

56

849

1.135

2.044

1.935

743

695

 

 

Çukurçimen

220

59

860

 

924

501

386

346

150

 

Evliyatekke

62

19

297

371

269

154

164

159

50

 

Gökyurt (Gilistra)

566

203

1.379

1.216

905

621

553

549

160

 

Güneydere (Botsa)

588

121

1.213

1.199

828

703

691

699

200

 

İkipınar (Avalama)

 

 

337

424

237

153

138

130

47

 

İlyasbaba

40

13

103

128

123

25

29

24

13

 

Karaağaç

 

 

 

188

171

203

160

156

50

 

Kavak (B)

406

152

1.149

1.208

931

1.958

1.009

962

 

 

Kayadibi (Girvat)

62

21

 

352

246

201

176

169

40

 

Kumralı

 

 

 

 

 

112

84

78

22

 

Sadıklar

 

 

323

 

383

230

175

169

58

 

Sarıkız

91

24

 

187

149

142

161

151

58

 

Yeşildere (Deste)

334

106

 

 

 

1.907

 

576

547

130

 

Yeşiltekke

168

46

812 Ç.Çimen tekke

 

 

874

707

696

218

 

Çomaklar

20

11

237

343

293

-

174

163

50

 

Bucak toplamı

 

 

 

 

 

9.719

5.926

5.663

 

 

Kızılören (B)

494

129

 

1.950

2.938

2.210

1.662

1.186

 

 

Erenkaya (Bulumya)

200

54

676

662

451

311

280

264

70

 

Hasanşeyh

 

 

1.113

870

582

378

257

242

300

 

İnlice (B)

431

113

1.496

1.938

1.772

1.384

1.010

959

 

 

Kayalı

 

 

 

651

610

423

378

380

107

 

Sağlık (B)

 

 

 

1.746

2.139

3.380

997

687

 

 

Sefaköy (B)

 

 

 

 

 

2.614

2.353

2.374

 

 

Yatağan

 

 

 

633

 

291

206

174

51

 

Bucak toplamı

 

 

 

 

 

10.991

7.143

6.266

 

 

Alakova

 

 

73

257

502

1.201

-

-

 

 

Boruktolu

 

 

 

633

576

860

-

-

 

 

Çarıklar (B)

 

 

 

851

912

1.550

-

-

 

 

Kaşınhanı (B)

 

 

 

1.228

1968

3.855

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

7.466

-

 

 

İlçe toplamı

 

 

 

 

 

267.878

314.421

 

 

(B: Belediye; BM: Bucak merkezi)

(KVS, 1871; DİE, 1935, 1965, 1980; TÜİK, 2000, 2010 Nüfus Verileri)

2010 yılında Meram ilçesi köylerindeki hane sayısı 2.429’dur. Ancak belde ve ilçe merkezleriyle birlikte bu rakam çok daha fazla olacaktır. Meram Belediyesi 2010 yılı verilerine göre merkezde 98.661 hane bulunmaktadır. 6 beldede de yaklaşık 1.750 hane olduğu düşünülürse ilçe genelinde yaklaşık 103.000 hane bulunmaktadır.

1935 yılı nüfus sayımına göre şuan Meram ilçesi sınırları içerisinde kalan alanda merkez nahiyesi ve Hatıp nahiyesi bulunmakta olup, bu nahiyelerin pek çok köyü şu an bu ilçe içerisinde yer almaktadır. Merkez nahiye içinde en fazla nüfus ise Meram Dere köyünde (1.978) bulunmaktadır.

1935 yılında Merkez ve Hatıp Nahiyelerinde Nüfus:

Merkez Nahiyesi

Hatıp Nahiyesi

Sıra Nu.

Köy Adı

Nüfus

Sıra Nu.

Köy Adı

Nüfus

Sıra Nu.

Köy Adı

Nüfus

1

Abdurreşit

500

1

Hatip

446

14

Gilisra

1.379

2

Çakıllı (Lalebahçe)

599

2

Alakova

73

15

Girvat

240

3

Durunday

364

3

Avalama

337

16

Hatunsaray

849

4

Eröldüren (K)

104

4

Bayat

142

17

Hayırabat

102

5

Hasan (köy)

259

5

Beybes

68

18

İlyasbaba

103

6

Harmancık

356

6

Boruktolu

313

19

İpsikaya

21

7

Hoca cihan (S)

1.120

7

Botsa

1.213

20

Kozağaç

196

8

Karaarslan

594

8

Boyalı

179

21

Karadiyin

732

9

Karahüyük

458

9

Çayırbağı

850

22

Karadiyin deresi

213

10

Köyceğiz

176

10

Çomakh

106

23

Kay höyüğü

551

11

Meramdere

1.978

11

Deste

990

24

Pamukçu

165

12

Saraçoğlu (K)

203

12

Evliyatekke

297

25

Resil(Yenibahçe)

137

13

Tatlıcak (K)

123

13

Gödene

653

26

Sarıkız

121

TOPLAM

6.834

 

 

 

 

TOPLAM

10.476

(DİE 1935 Nüfus Verileri)

1965 yılı nüfus sayımına göre Konya şehrinde 10 bucak merkezi ve Konya merkez bucağı 8 köy, Derbent 5 köy, Hatıp 15 köy, Hatunsaray 10 köy, Kızılören 8 köy, Meram 7 köy, Obruk 10 köy, Sille 15 köy, Tömek 22 köy, Yarma 11 köy olmak üzere toplam 118 yerleşim yeri mevcuttur. Genel manada bu bucak merkezlerine bakıldığında Konya Merkez bucağı içerisinde belirtilen köylerin çoğu ile Meram, Hatıp ve Hatunsaray bucakları bugünkü Meram ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Mesela sadece Tömek ve Yarma bucakları Karatay ilçesine bağlı, geri kalan bucaklar da Selçuklu ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Toplam Konya şehir nüfusu 157.934 olduğuna göre bunun yaklaşık 30 bini Meram sınırları içerisindeki nahiyelerde bulunduğu söylenebilir.

MERKEZ NAHİYESİ

HATİP NAHİYESİ

HATUNSARAY NAHİYESİ

MERAM NAHİYESİ

Çarıklar

851

Hatip (Bm)

639

Hatunsaray (Bm)

1.135

Dereköy

3.443

Erler

104

Alakova

257

Evliyatekke

371

Durunday

346

Hasanköy

328

Bayat

259

Gökyurt

1.216

Harmancık

512

Kaşınhane

1.228

Beybes

79

Güneydere

1.199

Hocacihan

1.832

Saracoğlu

1.130

Boruktolu

633

İkipınar

424

Karahüyük

838

Taşrakaraaslan

1.388

Boyalı

229

İlyasbaba

128

Köyceğiz

242

Taşlıcak

165

Çayırbağı

1.149

Karaağaç

188

Lalebahçe

876

Yaylapınarı

956

Çomaklı

317

Kavak

1.208

Bucak toplamı

8.089

Bucak toplamı

6.150

Dikmeli

925

Kayadibi

352

 

 

 

 

Karadiğin

1.244

Kuzağıl

1.165

 

 

 

 

Karadiğinderesi

250

Sarıkız

187

 

 

 

 

Kayhüyük

596

Bucak toplamı

7.573

 

 

 

 

Kozağaç

187

 

 

 

 

 

 

Pamukçu

179

 

 

 

 

 

 

Yenibahçe

235

 

 

 

 

 

 

Bucak toplamı

7.178

 

 

 

 

(DİE 1965 Nüfus Verileri)

1990 yılı Konya ili ekonomik göstergelerine göre 213.664 kişinin yaşadığı Meram ilçesinin nüfus yoğunluğu 110 kişidir (yüzölçümü 1.949 km2).

1997 yılı köy envanter verilerine göre Meram ilçesinin 37 köyü bulunmaktadır. Bu kayıtlara göre 37 köy toplu ve dağınık yerleşme şeklinde bir ayırıma tabii tutulmuştur. Bu köylerin toplu yerleşim özelliklerine göre dağılımına bakıldığında 24’ü yamaçta, 6’sı ovada, 4’ü vadide, 2’si dağda, 1’eri de orman içi ve orman kenarında bulunmaktadır. Dağınık yerleşmeler ise ovada 3, yamaçta 1 köy şeklindedir.

Yine 1997 verilerine göre 37 köyden 14’ü tabii ve tarihî değeri olan köy statüsündedir. Konut amaçlı 4.046 bina, konut dışı bina sayısı ise 432 adettir. Bu konutların 3.623 tanesi tek katlıdır. Köylerde genel ısınma aracı olarak 18 köy odun, 19 köy ise kömür sobası kullanmaktadır. Bütün köylerde elektrik olmasına rağmen 672 hanede elektrik kullanılmamaktadır. Yine bütün köylerde telefon hattı bulunmakta olup, 4.692 telefon abonesi bulunmaktadır. Günümüzde ise elektrik kullanmayan hane kalmamıştır.

1997’de köy nüfusu yerleşik 30.284 kişi, yerleşik olmayan 392 kişi, yerleşik hane sayısı 5102, hane sayısı 4461’dir.

2000 yılı (DİE) verilerine göre hane halkının ortalama nüfusu yönünden Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde üç ilçede farklılıklar göze çarpmaktadır. Hane halkı büyüklüğü Büyükşehir genelinde 4,4, Meram ve Selçuklu’da 4,2 ve Karatay’da 4,7 olmuştur. Km2ye düşen insan sayısı Meram ilçesinde 167 kişi olup Türkiye ortalamasının üstündedir.

Meram İlçe Nüfusunun Gelişimi (1990-2012):

 

1990

2000

2007

2008

2010

2012

Merkez

182.444

231.386

282.523

289.143

298.169

311.312

Kasaba ve Köyler

31.220

36.492

22.173

15.427

16.252

15.132

Toplam

213.664

267.878

304.696

304.570

314.421

326.444

(TÜİK, ADNKS Verileri, 2012)

Meram İlçesinin Nüfus Değişimi (1990-2012)

 

İlçe nüfusu veri yıllarında gerek merkez de gerekse toplamda artarken, kasaba ve köylerde nüfus azalmıştır. Dolayısıyla ilçede kırsaldan merkeze doğru yoğun bir göç olayı yaşanmaktadır. Ayrıca civar iller ve doğu illerinden de göçler görülmektedir.

Konya Büyükşehir nüfusunun %28’i Meram ilçe sınırları içinde yaşamaktadır. Ayrıca Meram; Konya ilinin 31 ilçesi içinde il toplam nüfusunun %14’ünü barındırmaktadır.

Başlık: Konya Merkez İlçelerin Nüfus Oranları 2012 - Açıklama: Konya Merkez İlçelerin Nüfus Oranları

Konya Merkez İlçelerin Nüfus Oranları (2012)

Konya Geneli Nüfusa Göre Meram Nüfus Oranı (2012)

 

Meram İlçe Merkezi ile Belde/Köy Nüfusları:

 

İl/ilçe merkezleri

Belde/köyler

Toplam

Toplam

Erkek

Kadın

Toplam

Erkek

Kadın

Toplam

Erkek

Kadın

Meram

311,312

153,584

157,728

15,132

7,522

7,61

326,444

161,106

165,338

Meram İlçe Merkezi, Belde/Köy Nüfus Dağılım Grafiği (2012)

Meram İlçesi’nde Cinsiyete göre Dağılım Grafiği (2012)

 

2015 yılı TÜİK verilerine göre ise Meram ilçesinin nüfusu 343.384’tür. Bu nüfusun 170.749’unu erkekler, 172.635’ini de kadınlar oluşturmaktadır. İlçenin 2017 yılı nüfusu da 345.813’tür.

Meram İlçesi 2018-2020 yılı Nüfusu

Yıl

Meram Nüfusu

Erkek Nüfusu

Kadın Nüfusu

2020

344.549

171.087

173.462

2019

344.546

170.595

173.951

2018

342.315

169.973

172.342

İlçe merkezinde yaşayan nüfus toplam ilçe nüfusunun %95’ini oluşturmakta iken, kırsal alan nüfusu sadece %5’lik bir dilim oluşturmaktadır. Cinsiyete göre dağılımda ise kadın nüfusunun erkek nüfusuna göre biraz daha fazla olduğu görülmektedir.

İlçe merkezinde önemli bir altyapı sorunu bulunmamaktadır. Ayrıca son yıllarda imar planı düzenlemeleri ve teşvik edilen kooperatifçilik hareketleri ile bu alanda da gelişmeler yaşanmaktadır. Gerek belediye öncülüğünde gerekse TOKİ sayesinde ilçede hızlı bir yapılaşma hareketi görülmektedir.

Merkezdeki konutların %95’i betonarme olup, semtine göre iki katlı veya çok katlı binalardan oluşmaktadır. Köylerde konutlar ise gelir durumuna göre genellikle betonarme, kerpiç ve taş olarak inşa edilmektedir.

ABDURRAHMAN DİNÇ

BİBLİYOGRAFYA