MERAM

İdari Durum

1997 yılında Meram ilçesine bağlı köy sayısı 37 iken, 2000 yılında Meram ilçesinde birisi merkez olmak üzere 10 belediye başkanlığı ve 28 köy muhtarlığı, 20 kasaba muhtarlığı ile 101 mahalle muhtarlığı olmak üzere toplam 149 muhtarlık vardır. Genel olarak köy ve kasabalar toplu yerleşim alanı olup, bunlardan 13 köy ve kasaba ovada, 24 köy ise dağlık alanda bulunmaktadır.
2011 yılında ise Meram ilçesinde belde sayısı 6, köy sayısı 22’ye düşmüştür. Bu sayının değişmesinin sebebi; Konya il merkezinin çok hızlı büyümesine bağlı olarak 2009 yılında Kaşınhan, Çarıklar, Karadiğin ve Karadiğinderesi, Çayırbağı köylerinin Meram ilçesine mahalle olarak bağlanmış olmasıdır. 2013 yılı itibariyle 6 belediye (Hatunsaray, İnlice, Kavak, Kızılören, Sağlık, Sefaköy) ve 22 köy, 87 merkez mahalle, 16 belde mahallesi olmak üzere 103 mahalle bulunmaktadır.
2012 yılı sonunda kabul edilen yeni büyükşehir yasasına göre ise belde belediyelikleri statülerini kaybetmiş ve yeni dönemde belediye başkanı seçimi yapılmayacaktır. Yani 2014 yılından itibaren Meram ilçesinde ilçe belediyesi hariç belediye statüsünde yerleşim alanı kalmayacaktır.
İlçede şuan mevcut olan mahalleler ise şunlardır:
Abdüllaziz, Aksinne, Alakova, Alavardı, Ali Ulvi Kurucu, Alpaslan, Arif Bilge, Armağan, Aşkan, Ayanbey, Batı Hadimi, Beybes, Boruktolu, Boyalı, Büyükaymanas, Büyükkovanağzı, Çandır, Çarıklar Fatih, Çaybaşı, Çomaklı, Dedekorkut, Dereaşıklar, Derecamikebir, Doğu Hadimi, Dr. Ziya Barlas, Durunday, Ekmekkoçu, Fahrünnisa, Gazanfer, Gödene, Gülbahçe, Hacıfettah, Hacıisaefendi, Hacışaban, Harmancık, Hasanköy, Hatıp, Havzan, Kalfalar, Karaaslanaybahçe, Karadiğin Toptaş, Karahüyük, Kaşınhanı İstasyon, Kaşınhanı Yeni, Kirazlı, Kozağaç, Köyçeyiz, Kurtuluş, Küçükaymanas, Küçükkovanağazı, Kürden, Ladikli, Lalebahçe, Loras, Mamuriye, Mehmet Vehbi, Melikşah, Muradiye, Necipfazıl, Orgenaral Tural, Osmangazi, Öğretmenevleri, Pamukçu, Pirebi, Saadet, Sahibiata, Selam, Selver, Süleymanşah, Şeysadrettin, Şükran, Telafer, Tırılırmak, Topraksarnıç, Turgutreis, Uluırmakalihoca, Uluırmaksaka, Uzunharmanlar, Yaka, Yayalapınarkaş, Yaylapınarsüleymaniye, Yaylapınaruhut, Yenibahçe, Yenice, Yorgancı, Yunusemre, Zafer.
Belde Belediyelerinin Mahalleleri (2012):
 

 

BELEDİYESİ

MAHALLE

ADI

 

BELEDİYESİ

MAHALLE

ADI

1

Hatunsaray

Saray

11

Sağlık

Kuyubaşı

2

İnlice

Aydoğdu

12

Tekke

3

Hocalar

13

Sefaköy

Aşağı

4

Karşıyaka

14

Çakıl

5

Mesudiye

15

Harmancık

6

Kavak

Hacı Hatıp

16

Yukarı

7

Kızılören

Aşağı

 

 

 

8

Dolay

 

 

 

9

Sarıtaş

 

 

 

10

Yukarı

 

 

 

ABDURRAHMAN DİNÇ

BİBLİYOGRAFYA