MERAM

Meram Belediyesi

Konya ilinin 15.06.1987 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla merkez büyükşehirle birlikte oluşan üç merkez ilçeden biri olan Meram’da, belediye teşkilatı kuruluş çalışmaları da 08.08.1988 tarihinde tamamlanmıştır.

Hizmetlerini bir süre büyükşehir belediyesi hizmet binasında sürdüren Meram belediyesi, 2011 yılında Şeyh Sadrettin Mahallesi, Feritpaşa Caddesi, Nu. 18 adresindeki yeni hizmet binasına taşındı. Yaklaşık 10 bin 500 metrekarelik alana kurulu ve iki bloktan oluşan hizmet binasının, ön bloğu yedi, arka bloğu ise beş kattan oluşmakta; yer altında da üç kat bulunmaktadır. Belediye hizmet birimleri tamamen açık ofis sistemine göre düzenlenmiştir.

Meram belediyesi, kuruluşundan günümüze kadar belediyecilik ve şehircilik anlamında önemli gelişmeler göstermiştir. Mesela; ilçe sınırları dâhilindeki eski caddeler yeniden düzenlenirken birçok da yeni cadde açılmıştır. Şehir, Aziz Mahmut Hüdai ve Yeni Larende caddeleri bunlardan birkaçıdır. Ayrıca ilçeye açık ve kapalı pazar yerleri, ekmek fabrikaları, otoparklar, sosyal tesisler, sağlık ocakları, eğitim binaları, spor tesisleri ve kültür merkezleri kazandırılmıştır. Kentsel dönüşüm başlatılarak belediye öncülüğünde ve TOKİ iş birliği ile konut yapımına başlanmış, tarihî binaların restorasyonları yapılmış ve Konevi Araştırma Merkezi (MEBKAM) kurulmuştur.

Meram Belediyesi dört başkan yardımcısı ve yirmi bir müdürlükle yönetilmektedir. 2012 yılı sonunda kabul edilen yeni Büyükşehir Yasası’na göre belde belediyelikleri statülerini kaybettiğinden yeni dönemde buralarda belediye başkanı seçimi yapılmayacaktır. Dolayısıyla 2014 yılından itibaren Meram ilçesinde ilçe belediyesi hariç belediye statüsünde yerleşim alanı kalmayacaktır.

Meram İlçesinde Görev Yapan Belediye Başkanları

Veysel Candan (1989-1996)

Mustafa Özkan (1996-2004)

Refik Tuzcuğlu (2004-2009)

Serdar Kalaycı (2009-2014)

Fatma Toru (2014-2019)

Mustafa Kavuş (2019-...)

 

Meram Belediyesi hizmet binası

HASAN YAŞAR

BİBLİYOGRAFYA