MUHTAR MAHALLESİ

Tarihî bir mahalle.

Konya surunun güneyinde, doğu-batı istikametinde uzanan mahalle, doğuda ve kuzeyde Sephavan, batıda İhtiyarettin, güneyde Konya suru, günümüzde Sahibata Caddesi ile çevrilidir. Geçmişi Selçuklu Dönemine kadar uzanan mahalle, Karamanoğulları ve Fatih dönemi belgelerinde adı geçen ender mahallelerindendir (Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 258). 924/1500 yılında Yavuz Sultan Selim ve ardından Kanuni dönemi mahalleleri arasında yer alan mahalle, Kanuni döneminde 14 hane ve 21 neferden ibarettir. III. Murat döneminde ise (992/1584) mükellef sayısı 43’tür. Mahalle, bu dönemde sur içi mahallelerinin en kalabalıklarındandır.

Muhtar Mahallesi’nin güneyindeki sokağın adı Kale Sokağı’dır. Geçmişte Konya surunun, bu sokağın hemen güneyinden geçmesinden dolayı sokak bu adı taşıyor olmalıdır.

Muhtar Mahallesi’nin yıkılan eski mescidinin kıblesinde küçük bir bahçe vardı. 1990’lı yıllarda eski mescit yerine bugünkü Muhtar Camii yapılırken, bahçenin Larende Caddesi’ne paralel bölümünde sur kalıntılarına rastlanmıştır. Sur doğuya doğru uzanmaktadır. Caminin batısından geçen sokak aynı zamanda diğer bir tarihî mahalle olan Sephavan Mahallesi’ni de Larende Caddesi’ne bağlar. Sokağın sağ köşesinde de meşhur “Cingenoğlu”nun ekmek fırını vardır.

Muhtar Mahallesi Mescidi’nin geçmişi –muhtemelen- Selçuklu Dönemine dayanmaktadır. 1-10 Şevval 1070/10-19 Haziran 1660 tarihli bir kadı sicili mescit çerağına mütevelli tayini ile ilgilidir (KŞS (Sak), 2003, 118). Mescit bu tarihlerde vakıfları olan teşkilatlı bir mescittir (KŞS (Sak), 2003, 320).

Bir zamanlar pek çok eski Konyalı bu mahallede oturmakta idi. Bunlardan Çekirdekçilerin evleri Muhtar Camii’nin kuzeybatı köşesindeydi. Hacı Ahmet Necati Efendi tarafından alınan evde bir asra yakın üç nesil oturmuş, son yıllarda ev, torun Ahmet Necati Bey tarafından bir vakfa hibe edilmiştir. Hafız Halil Ağa, kunduracı Lazoğulları eski mahalle sakinlerindendir. Atçekenlerden Ahmet Atçeken, kırk yıl mahallenin muhtarlığını yapmıştır. Günümüzde mahallenin eski sakinlerinden kimse kalmamış, tarihî dokusu da büyük değişikliğe uğramıştır.

Mahalle 2009 yılında, çevresindeki mahallelerle birlikte, Şükran Mahallesi’ne dâhil edilmiştir.

Muhtar Mahallesi Haritası

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Konyalı, Konya Tarihi, 1964; KSŞ (Sak), 2003.