MÜCELLİT MESCİDİ

Karamanoğulları Dönemi [?] eseri.

Meram ilçesi, Mücellit (günümüzde Şükran) Mahallesi’nde yer alan mescidin inşası Karamanoğulları Dönemine kadar inmektedir. Tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmeyen yapı, Osmanlı Döneminde, XVII veya XVIII. yüzyılda onarım görmüş; son yıllarda ise bütünüyle betonarme olarak yenilenmiştir. Günümüze gelen ahşap sütun başlıklarından zamanında ahşap direkli bir mescit olduğu anlaşılmaktadır.

Bugünkü yapı, iki bölümlü bir giriş bölümü ile dikdörtgen planlı bir harimden ibarettir. Giriş bölümünden üst kat mahfiline çıkılmaktadır. Günümüzde herhangi bir işlevi bulunmayan üç adet mukarnaslı ahşap sütun başlığı burada korunmaktadır. Sütun başlıklarının üzerinde çivili süsleme bulunmaktadır. Caminin mihrap ve minberi yakın zamanda yapılan bir yenileme sırasında yeniden yapılmış; beşik çatılı üst örtüsü Marsilya kiremidiyle kaplanmıştır.

Yapı, her ne kadar yenilenmiş olsa da üst kat mahfilinde kalan ahşap sütun başlıklarının, döneminin ahşap direkli camilerine örnek teşkil etmesi bakımından oldukça önemli bir eserdir.

Mücellit Mescidi

NECLA DURSUN

BİBLİYOGRAFYA

  • Konya Envanteri, 2011, 194; Karpuz, Envanter, 2009, I/238-239.