NAKIL ÇİÇEĞİ (SILENE)

Silene Lycaonica (Konya Nakılı)

Çok yıllık, 25-40 cm’ye kadar boylanabilen otsu bir bitki türüdür. Bu tür ilk kez 1947 yılında Davis tarafından Konya-Bozkır civarından toplanmış; Chowdhurri tarafından da 1957 yılında yeni bir tür olarak bilim dünyasına ve ülkemiz florasına kazandırılmıştır.

Konya il sınırları içerisinde sadece birkaç lokaliteden bilinen ve endemik olan Silene lycaonica’nın kök kısmı odunlaşmış olup, gövdeler dik konumdadır. Yaprakları iki farklı şekle sahiptir. Taban yaprakları ters yumurtamsı şekilli ve etli iken gövde yaprakları oldukça indirgenmiş olup, şeritsi veya mızrak şeklindedir. Çiçek durumu az sayıda, solgun sarı renkli, meyva uzunluğu da 7-8 mm kadardır.

Bitkinin çiçeklenme dönemi mayıs-ağustos ayları arasındadır. Bitkinin yayılış gösterdiği alanlar ise taşlı ve döküntülü kayalık bölgelerdir. Silene lycaonica, Dünya Bitki Koruma Konseyi (IUCN) tarafından yok olmak üzere olan bitkiler grubu içerisinde değerlendirilerek, kırmızı listede EN (Endangered: Tehlikede) kategorisinde yer almıştır. Bu tür, bölgede yapılan aşırı hayvan otlatması ile büyük zarar görmekte, yanı sıra tohumlarının böcekler tarafından yenilmesinden dolayı büyük tehlike altındadır.

Silene Lycaonica (Konya Nakılı)

EVREN YILDIZTUGAY

BİBLİYOGRAFYA

  • Davis, 1966, 201; IUCN, 2001; Güner, 2012; Ekim vd., 2000.