NAMIK PAŞA CAMİİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Karatay ilçesine bağlı Çelebi Mahallesi’nde, Aslanlı Kışla Caddesi’ne açılan Dolap Pare Caddesi üzerindedir. Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 13.11.1982 gün ve 1148 A3861 sayılı kararı ile tescil edilen cami, Namık Paşa tarafından H 1306/1888-89 M tarihinde inşa ettirilmiş; caminin yapımında kesme taş malzeme kullanılmıştır.

Yapının kuzey cephesindeki son cemaat mahallinden çift kanatlı giriş kapısı ile harime girilir. Dikdörtgen planlı harim, mihrap duvarına dik olarak iki sıra ve her sırada iki adet olmak üzere toplam dört adet kare kesitli ahşap direkle üç sahına ayrılmıştır. Kare kesitli ahşap direkler birbirlerine bağdadi Bursa kemerleriyle bağlanmıştır. Ana kirişler üzerine atılan enine ara kirişlerle üst örtü taşınmaktadır. Alttan çakma tavanlıdır. Bu şekilde kirişler gizlenmiştir. Tavan çıtakâri olarak geometrik motiflerle süslenmiştir.

Harim, batı cephesinde üç, diğer cephelerde ikişer şevli dikdörtgen formundaki pencerelerle aydınlatılmıştır. Mihrabı onarımlar sırasında mermerle kaplanmıştır.

Mahfil harimin kuzeyindedir ve harim giriş kapısının solundaki kuzey cephe duvarı içine yerleştirilen dar bir merdivenle çıkılmaktadır. Mahfil katı, dördü duvar kenarlarına bitişik, dördü de bağımsız bir sıra hâlinde toplam sekiz ahşap direkle taşınmaktadır. Mihrap ekseninde yarım daire formunda çıkması vardır.

Son cemaat mahalli yapının kuzey cephesindedir. Bu bölüm yapıya sonradan ilave edilmiştir. Doğusunda abdest muslukları ve müştemilat bulunur.

Minare yapının kuzeybatısında ve tek şerefeli olarak inşa edilmiştir. Minareye giriş doğu cephesindeki basık kemerli kapıdan sağlanmıştır. Minarenin kaidesi kesme taşla inşa edilmiş, sonradan yüzeyi sıvanmıştır. Silindirik gövdeli minarelerdendir. Gövdede firuze renkli sırlı tuğlalarla süsleme yapılmıştır.

Yapının üst örtüsü düz toprak dam iken yapılan onarımlar sırasında kırma çatı şekline dönüştürülmüştür.

Cümle kapısının üzerindeki üç satırlık kitabenin okunuşu şöyledir:

“1. İş bu câmi’i şerîf

2. Vükelâ-yı Fihâm-ı Devlet-i Osmâniye’den Nâmık Paşa’nın

3. İnşâ-kerdesidir. Sene 1306”

Namık Paşa Camii

YAŞAR ERDEMİR

BİBLİYOGRAFYA

  • Erdemir-Kunt, 2012c; Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 464.