NAZIROĞLU, FARUK

Türkiye şampiyonu ilk Konyalı güreşçi. (1335/1919-06.11.2000)

Konya’da doğdu. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Hediye’dir. 1933 yılında Sanat Okuluna girdiğinde, Orduevi’nin bulunduğu yerdeki Halkevi’nin alt katındaki bir odada, “Cicimolla” lakaplı İhsan Emre’nin yaptırdığı idmanlara katılarak güreşe başladı. 1936 yılında Ankara’da kuyumculuk yapan ağabeyi Rıfat’ın yanına giderek İmalat-ı Harbiye (Makine Kimya) Silah Fabrikasında işe girdi. Güreşe meraklı olan fabrika müdürü Yarbay Fikret Budak’ın izniyle idmanlara devam ederken, arkadaşları çağırdığı için 1938’de Konya’ya giderek grup karşılaşmalarında birinciliği kazanıp, Türkiye birinciliğine katılma hakkını aldı. Reisicumhur Atatürk ve Başvekil İsmet İnönü’nün huzurunda 19 Mayıs Stadı’nda yapılan güreşlerde rakiplerini yenerek 79 kiloda grekoromen Türkiye şampiyonu olan Konyalı ilk güreşçi unvanını aldı.

Ankara’daki şampiyonadan sonra İnhisarlar Vekili (Tarım Bakanı) Ali Rıza Tarhan’ın İstanbul Sigara Fabrikasına gönderdiği sekiz güreşçi arasında bulunan Nazıroğlu, millî takımın Macar antrenörü Raul Peter yönetiminde Kumkapı ve Haliç kulüpleri ile Hasnun Galip Sokağı’ndaki Galatasaray’ın spor salonunda ünlü pehlivanlarla çalışma fırsatını buldu. 1939 yılında Konya’ya dönünce, önce Konya Gazeteciler Cemiyetinin faaliyet gösterdiği eski İsmail Paşa Değirmeni’ndeki Motorlu Topçu Alayı’nda, sonra da Bursa’da beş yıl askerlik yaptı. Askerde de güreşe devam ederek, 1944’te Bursa’da grup, İstanbul’da da ikinci defa Türkiye şampiyonluğunu kazandı. Askerlikten sonra tekrar İstanbul’a gidip, Paşabahçe İspirto Fabrikasına girerek bu defa millî takım antrenörleri Nuri Boytorun yönetiminde serbest, Saim Arıkan yönetiminde grekoromen çalışmalarına katıldı. Gösterdiği başarı sebebiyle iki defa millî takım kampına çağrıldı, ancak yoğun çalışmalardan sıkılarak kamptan kaçtığı için antrenör Necati Tokbudak’tan tokat bile yedi ve bu yüzden ay yıldızlı mayoyu giymekten mahrum kaldı.

1948’de Konya’ya dönerek Beden Terbiyesi’nde memuriyete girip, fahri olarak güreşçileri çalıştırarak 1952 Helsinki Olimpiyatı’na katılan Fahrettin Akbaş ve 1960 Roma Olimpiyatı’na katılan Halil Kâzım Gedik’in yanı sıra birçok güreşçiyi yetiştirdi. Bu arada Konya takımını da dört defa grup birinciliğine taşıdı. Bu yıllarda antrenörlüğün yanı sıra ajanlık ve hakemlik yaptı.

1955 yılında Şeker Fabrikasına geçerek buradan emekli olan Faruk Nazıroğlu 6 Kasım 2000 tarihinde vefat etti. Üçler Mezarlığı’nda metfundur.

Faruk Nazıroğlu

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA