NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ

Konya’nın ikinci devlet üniversitesi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, ilkin, 14.07.2010 tarih ve 6005 Sayılı Kanun ile Konya Üniversitesi adıyla Konya’nın ikinci devlet üniversitesi olarak kurulmuştur. Kuruluş kararı, 21.07.2010 tarih ve 27648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Üniversitenin kurucu rektörlüğüne, zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa’nın 130 ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. maddeleri uyarınca 10.12.2010 tarihinde, Meram Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muzaffer Şeker atanmıştır.

“Geleceğe Güvenle Bakan Üniversite” sloganıyla yola çıkan Necmettin Erbakan Üniversitesinin eğitim dili, Türkçe ve İngilizcedir.

Üniversitenin kuruluşunda, altı fakülte, bir yüksekokul ve üç enstitü bulunmaktaydı. Bunlar, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi, Turizm Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu ile Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü idi.

Bakanlar Kurulunun 27.12.2011 tarihli kararıyla, Cumhuriyet Döneminde Konya’nın ilk yükseköğrenim kurumlarından olan Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Meram Tıp Fakültesi, Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlandı. Bu gelişme üzerine, 2010 yılında üniversitenin kuruluşu sırasında açılan Eğitim Bilimleri Fakültesi, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulunun ortak görüş ve kararı ile kapatılmıştır.

Daha sonra, son dönem Türk siyasetinin önemli simge isimlerinden olan, akademisyen ve devlet adamı kişiliğiyle tanınan 54. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan (1926-2011) adına Konya’da bir üniversite kurulması yönünde Erbakan ailesi fertlerinin resmî talebini de dikkate alan Türkiye Büyük Millet Meclisi, dönemin AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz’un Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu “Konya Üniversitesi’nin isminin ‘Necmettin Erbakan Üniversitesi’ olarak değiştirilmesi” yönündeki kanun teklifi çerçevesinde, 11.04.2012 tarihinde 28261 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6287 Numaralı Kanun’un 20. maddesinin yürürlüğe girmesiyle, Konya Üniversitesinin ismi Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.

Köyceğiz Dere Mahallesinde, Huzurevinin üstündeki Cemiyet-i Hayriye Vakfına ait arazinin, Meram Belediyesi tarafından takas yöntemiyle alınan tapusu, kampüs alanı yapılmak üzere Necmettin Erbakan Üniversitesine devredilmiştir. Dönemin Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı 2012-2013 Akademik Yılı açılışını takiben ana kampüs inşası için temel atma töreni gerçekleştirilmiştir. Hâlen üniversite yerleşkesi olarak Köyceğiz’deki ana kampüsün yanı sıra, Meram Akyokuş’taki Sağlık Kampüsü ile Meram Yeniyol’daki kampüste ve şehrin farklı bölgelerinde kiralanmış olan binalarda eğitim-öğretime devam edilmektedir. Ana yerleşkede master mimari plana uygun yürütülen inşaatların tamamlanmasıyla birlikte, eğitim-öğretim Meram bölgesindeki dört kampüste toplanacaktır. İlk olarak Köyceğiz Merkez Kampüsünde üç blok hâlinde toplam 28 bin metrekarelik alandan oluşan ortak derslikler tamamlanmış; Havacılık ve Uzay Bilimleri, Mühendislik-Mimarlık ile Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakülteleri 08.10.2014 tarihinde bu binalarda eğitim-öğretime başlamıştır.

Aynı yıl, 20.11.2014 tarihinde yapılan rektörlük seçimi sonrasında Meram Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 09.12.2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden atanmıştır.

Üniversite, 15.10.2016 tarihi itibariyle toplam on beş fakülte, bir konservatuar, iki yüksekokul, beş meslek yüksekokulu, dört enstitü, ayrıca altı koordinatörlük ve on üç araştırma merkezinden oluşmaktadır. Bunlar Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ereğli Eğitim Fakültesi, Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Meram Tıp Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi, Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi, Turizm Fakültesi; Devlet Konservatuarı, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu; Adalet Meslek Yüksekokulu, Ereğli Adalet Meslek Yüksekokulu, Konya Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu, Seydişehir Meslek Yüksekokulu, Seydişehir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu; Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleridir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi çoğu lisans ve/veya lisansüstü derecelerini Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden almış tecrübeli, genç ve dinamik bir öğretim kadrosuna sahiptir. 15.10.2016 tarihinde üniversite bünyesinde 230 profesör, 180 doçent, 406 yardımcı doçent, 620 araştırma görevlisi, 111 öğretim görevlisi, 26 okutman ve 34 uzmandan oluşan toplam 1607 akademik ve 1155 idari personel görev yapmaktadır. Ayrıca üniversitede yine mezkûr tarih itibariyle 27.434 lisans/ön lisans, 6886 yüksek lisans ve 693 doktora olmak üzere toplam 35.013 öğrenci öğrenimlerini sürdürmektedir. Bu öğrencilerden 34.013’ü 81 ilin tamamından, 1000’i ise dünya genelindeki 82 ülkeden gelerek üniversitede lisans/ön lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim görmektedir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi yerel yönetimlerle birlikte, SEDEP ve Medeniyet Okulu benzeri birçok sosyal sorumluluk projelerine paydaş olarak katkı vermiştir.

Üniversitenin logosu, Konya ve Türkiye’nin tarihî ve kültürel birikimi ile kadim Selçuklu medeniyeti unsurlarından ilham alınarak hazırlanmıştır. Logo tasarımında, esas itibariyle Mevlâna Müzesi’ndeki Sabır Taşı ve Karatay Medresesi taban ve duvarlarında yer alan motiflerden yararlanılmıştır. Logo renklerinde ise, Mevlâna Türbesi Kubbe-i Hadrası’ndan (Yeşil Kubbe) alınan lacivert ile Kubadabad Sarayı’nın hâkim çini rengi olan turkuazdan ilham alınmıştır.

Logo, dünyadaki farklı kıtaları tanımlayan iç içe geçmiş beş halkadan oluşmaktadır. Bu halkalar bilgi, dayanışma, sevgi, paylaşım ve sabır gibi temel insani değerleri temsil etmektedir.

Üniversite, bilginin üretiminde insana ve çevreye faydayı esas alarak bilimsel etik ve evrensel değerleri yerel çerçevede ele alan, disiplinler arası çalışmaları ön plana çıkaran, uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişkileri yapılandıran, çeşitli proje ve etkinliklerle sanayi ve hizmet sektörleri arasında ilişkileri güçlendiren, eleştirel düşünme yeteneği kazanmış, üretken ve yenilikçi bireyler yetiştirmeyi kendisine misyon olarak seçmiştir.

Üniversite, katılımcı, farklılıklara saygılı ve özgürlükçü bir kurum kültürünü öngörmektedir. İçinde tüm paydaşların gereksinimlerine duyarlı olma prensibini esas alan üniversite, araştırma ve eğitim alanında yenilikçi ve yol gösterici üslubu benimsemiştir. Böylece öncülüğe yol açan, özgün bilginin ortaya çıkarılmasını ve yayılmasını sağlayan, uluslararası bir referans noktası olmayı hedeflemiştir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi

YAKUP KAYA

BİBLİYOGRAFYA

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile 15.10.2016 tarihli röportaj; NEÜ Genel Sekreteri Hanifi Sert ile 15.10.2016 tarihli görüşme; https://www.konya.edu.tr/sayfa/universitemiz, 15.10.2016.