NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ

Cumhuriyet Döneminde Konya’da tıp eğitimi veren ilk yükseköğretim kurumu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi, Türkiye’nin köklü tıp fakültelerinden biridir. Okul, 1982 yılında, Prof. Dr. Erol Güngör’ün rektörlüğü döneminde, Selçuk Üniversitesine bağlı olarak 20 Temmuz 1982 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı KHK ile “Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi” ismi ile kurulmuştur. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi ise Sağlık Bakanlığı Göğüs Hastalıkları Hastanesinin tadil edilmesi ve Göğüs Hastanesinin tamamen Tıp Fakültesine devri ile 1983 yılında 400 yataklı olarak hizmete açılmıştır.

NEÜ Tıp Fakültesinin ilk dekanlığına Prof. Dr. Asım Duman, ilk dekan yardımcılığı ile Fakülte Hastanesinin ilk başhekimliğine Prof. Dr. Mehmet Arslan, ilk fakülte sekreterliğine de Orhan Aydın atandılar. Bu dönemde; bugün “Selçuklu Tıp” adını taşımakta olan tıp fakültesinin ilgili bakanlıklar ve DPT’deki bütün kuruluş ve fiziki yapılanma çalışmaları Prof. Dr. Asım Duman ve Orhan Aydın tarafından gerçekleştirildi.

Meram Tıp Fakültesinin dekanları sırayla Prof. Dr. Asım Duman, Prof. Dr. Ali Ersöz, Prof. Dr. Dinçer Öğün, Prof. Dr. İbrahim Erkul, Prof. Dr. Ergün Onur, Prof. Dr. İ.Ünal Sert, Prof. Dr. Uğur Erongun, Prof. Dr. Recep Memik, Prof. Dr. İnci Mevlitoğlu, Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı’dır.

Ocak 2013 itibariyle NEÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesinin kadrosu 141 profesör, 51 doçent, 72 yardımcı doçent ve 403 asistandan oluşmaktadır.

Meram Tıp Fakültesinde normal eğitimin yanında uzmanlık ve üst ihtisas eğitimleri de verilmektedir.

İlk mezunlarını 1988 yılında veren fakülte, 2012 yılına kadar yaklaşık 3.500 doktor, 1.245 uzman doktor ve 20 yan dal uzman doktor yetiştirmiştir.

Tıp Fakültesi Hastanesi 1983 yılında Danışma Meclisi Başkanı Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak ve Rektör Prof. Dr. Erol Güngör tarafından yapılan açılışında; yataklı bir A Blok ve buna bağlı tek katlı bir idari binadan meydana geliyordu. Bu hastane binasının dışında; öğrenci dershanelerinin bulunduğu D Blok, 1984 yılında bitirilerek hastane ile birlikte hizmete girmiştir.

Fakültenin adı 22 Kasım 2001 tarihli 2001/3216 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi olarak değiştirilmiştir.

Meram Tıp Fakültesi ve Hastanesi, 27 Aralık 2011 tarih ve 2620 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Selçuk Üniversitesinden ayrılarak Konya Üniversitesine bağlanmış; ardından 11 Nisan 2012 tarih ve 28261 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Konya Üniversitesinin adı Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. Bu karar sonrası Meram Tıp Fakültesi ve Hastanesinin adı da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi ve Hastanesi olmuştur.

2015 yılı Martında Prof. Dr. Celalettin Vatansev’in dekanlık görevine gelmesinden sonra Köyceğiz mevkiinde 84 bin m2 üzerine yapılan 100 bin m2 kapalı alana sahip, 965 yatak kapasiteli Yeni Tıp Fakültesi Kampusu açılmıştır. Sağlıkta hizmet artışı sebebiyle döner sermaye geliri en yüksek tıp fakülteleri klasmanına dâhil olmuştur.

NEÜ Meram Tıp Fakültesi, ulusal ve uluslararası kongre, bilimsel yayın, öğretim üyesi yetiştirme ve TUS başarıları sebebiyle Maliye ve Sağlık bakanlıkları tarafından başarılı bulunmuştur.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

ORHAN AYDIN

BİBLİYOGRAFYA