NİŞASTA HELVASI

Mahallî bir tatlı.

Farsça kökenli bir kelime olan nişasta; “Tahıl tanelerinden, mercimek, bezelye vb. bakla türleri veya patates gibi birtakım yumrulardan özel yöntemlerle çıkarılan una benzer bir madde”dir. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında; gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılan nişastanın, Türk mutfağında genellikle buğday ve mısırdan üretileni tercih edilir. Konya mutfağında irmik ve un kadar olmasa da helva yapımında kullanılan gıdalardandır.

Malzemeleri: 2 su bardağı nişasta, 2 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı su, 250 gr sadeyağ (tereyağı), üzerinin süsü için Antep fıstığı, ceviz veya badem.

Yapılışı:

1. Su ve şeker bir tencerede bir taşım kaynatılarak helvanın şurubu hazırlanır. Tavaya yağ konur, eriyince üzerine nişasta dökülüp, sürekli karıştırılarak kavrulur. Nişasta pembeleşince evvelce hazırlanan şurup üzerine dökülerek kaynamaya bırakılır. Koyulaşarak kaşığa bulaşmayacak bir hâl aldığında ateşten indirilip, servis tabağına alınır.

2. Suyun yarısı ile nişasta ezilir. Suyun diğer yarısı şekerle bir taşım kaynatılır. Kaynamış olan şerbete yağ konur, üzerine ezilmiş nişasta yavaş yavaş dökülür, karıştırılarak hafif ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Tanelenmeye başlayınca ateşten alınır. Üstü örtülerek yarım saat dinlendirilir. Servis tabağına alınıp üzeri isteğe göre Antep fıstığı, ceviz veya bademle süslenir.

Nişasta Helvası (S. Yardımcı)

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Es, Arşiv; Yardımcı, 2007, 159.