NİŞANTAŞI ÇEŞMESİ

Erken Cumhuriyet Dönemi eseri.

Selçuklu ilçesi Ferit Paşa Mahallesi’nde, Nişantaşı Sokağı üzerinde yer alan çeşme, kitabesine göre 1928 yılında inşa edilmiştir. Bu tek cepheli bağımsız sokak çeşmesinin; genişliği 1,27, yüksekliği 2,04 ve derinliği 0,60 m ölçülerinde, boyuna dikdörtgen prizmatik bir kütleye sahiptir. Cephesinde muntazam kesme Gödene taşı kullanılan çeşmenin, kitabe panosu ve musluk aynası boz mermerden teşkil edilmiştir. Çeşmenin sırt ve yan kenar duvarları kaba yonu ve moloz taşla örülmüştür.

İmar çalışmalarında yeri değiştirilen şehir içi çeşmelerinden birisi olan Nişantaşı Çeşmesi, bugün kaldırıma paralel vaziyette doğuya cephelidir. Kaş kemerli, yüzeysel bir nişle düzenlenen çeşme tek lülelidir. Yuvarlak musluk aynası, düz ve içbükey profillerle çıkıntı yapmaktadır. Bunun üzerinde eskiden, su tasının bağlı olduğu madeni aksama ait bir delik göze çarpar. Çeşmenin kemer köşeliklerinde birer gülçe motifine yer verilmişti. Beyaz traverten malzemeden saçak tablası ve yalak kısmı yenidir. Kemer üzengi hattının hemen altında yer alan üç satır hâlinde talik hatlı manzum kitabenin okunuşu şöyledir:

“Lutf-ı bî-pâyânını seyreyle Hakkın kim bize

yok iken ihsân eder bir çeşme-i ayn-ı safâ

Mâşâallah fî sene 1928”

Nişantaşı Çeşmesi, Erken Cumhuriyet Döneminde de Konya’da geleneksel çeşme mimarisinin devam ettirildiğini göstermektedir. Tipolojik olarak, kaş kemerli nişle düzenlenen cephe kompozisyonuna sahip Konya çeşmeleri içerisinde değerlendirilebilir.

Nişantaşı Çeşmesi

TOLGA BOZKURT

BİBLİYOGRAFYA

  • Önder, 1971, 306; Karpuz-Dülgerler, 2006; Karpuz, Envanter, 2009, I/596-597; Anonim, 2012a, 21.