OBRUK KÖYÜ CAMİİ

Geç Dönem Osmanlı eseri.

Obruk Gölü ve Hanı’nın kuzey batısında, köyün merkezinde yer alır. Bölgenin tipik ahşap direkli camilerinden birisidir. XIX. yüzyılın sonlarında yapılmış olmalıdır. Dikdörtgen planlı, kesme taş duvarlı, ahşap direkli, düz toprak damlı bir yapıdır. Camiye doğu cephesinden, kuzeydoğu köşedeki bodur minarenin bitişiğindeki kapıdan girilir.

Harim, mihrap duvarına dik, dörderli iki sıra ahşap sütunla üç sahına ayrılmış; orta sahın geniş ve yüksek tutulmuştur. Kuzey duvarının önünde ahşap mahfil bulunmaktadır. Mahfilin korkulukları ajur tekniğinde biçimlendirilmiştir. Sütunlar düz yastıklara sahiptir. Tavandaki kiriş ağaçların uçları bezemesizdir. Dikdörtgen biçimli ahşap mihrap üç bordürle çevrilmiştir. Bordürler ajur tekniğinde bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiştir. Birinci bordürde palmet, ikincisinde zikzak, üçüncüsünde ise palmet ve kıvrım dallar yer alır. Ahşap minber sade bir görünüşe sahiptir. Yan aynalıklar üzerinde çakma tekniğinde bir kompozisyon oluşturulmuştur. Korkuluklarda ajur tekniğinde sürahi motiflerine yer verilmiştir.

Tavan ahşap kaplamalıdır. Ortada, Konya evlerinde görülen fırfırlı, çarkıfelekli göbek yer alır. Benzer bir göbek de Altınekin Ali Paşa Camii tavanında bulunmaktadır. Bu iki cami muhtemelen Dülgerli köyünden Emin Usta tarafından yapılmıştır.

Obruk Köyü Camii

HAŞİM KARPUZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Karpuz, Envanter, 2009, I/888-889.