STADSPOR

Mahallî spor kulübü.

Gençlerbirliği, İdmanyurdu ve Selçukspor’dan sonra şehrimizde kurulan dördüncü spor kulübü olan Stadspor, 25 Ağustos 1947’de tescil edildi. Çoğunluğunu Muhacir Pazarı adı verilen semtin gençlerinden kurulu futbol takımı Ereğli’den de Sümerspor’un katıldığı lig maçlarına yeni bir heyecan getirdi. Avukat Suat Yeşilyurt (Abanazır) başkanlığındaki kurucuları şunlardı: Feridun İncula, Efdal Erdem (muhasip-veznedar), Ali Öksüz (umumi kâtip), Mevlüt Ecir (spor amiri), Faruk Bakıcı (Nazıroğlu), Ali Karakılıç (yurt müdafaa amiri), Bahaddin Saltuybek (kulüp idare amiri), Şükrü Konuralp (kulüp doktoru), Osman Alakuşlar, Yusuf Hasaklı, Ziya Çağatay ve Samet Kuzucu.

Hâlen Meram Kaymakamlığının yanındaki ahşap bir evi kulüp binası olarak kullanan Stadspor, rengini Galatasaray’dan alarak sarı-kırmızı çubuklu forma ile maçlara çıkıyordu.

İdmanlarını civardaki arsada yapan Stadspor, daha ziyade Gençlerbirliği ve İdmanyurdu’na altyapı olma görevi üstlenmişti. Bu kulüpte forma giyen futbolculardan Alp Çevindir, Halil Sürücü ve Doğan Yolspor’da; Muhsin, Mustafa Burubatur ve Recep Özmeral Gençlerbirliği’nde; Şükrü Sorguç, Ali Küçüközmen, İbrahim Akkuş, Muhtar Bekmirza, Mahir Benli Konyaspor’da; Nurettin İyibilgin de İdmanyurdu’nda futbol oynamışlardır. Antrenörlüğünü Necati Meriç’in yaptığı sarı kırmızılı takım 1969 ve 1970’de lig şampiyonu olarak Türkiye amatör futbol şampiyonası grup maçlarında Konya’yı temsil etti.

En parlak yıllarını Vahit Benli’nin başkanlık yaptığı dönemde yaşayan Stadspor’u daha sonra bu kulübün ilk futbolcularından Kâzım Aytar âdeta tek başına yaşatmaya çalıştı. Aytar, oğlu Abdullah Aytar’ın da oynadığı Stadspor’un futbolun dışında, basketbol ve voleybol erkek ve kız takımlarını da kurarak salonlarda da temsil edilmesini sağladı. Kâzım Aytar’ın vefatından sonra Stadspor, ne yazık ki yalnızlığa itildi. Bunda kulüp yönetiminin Muhacir Pazarı semtinin dışına çıkarılmasının rolü büyüktü. Bir ara eski futbolculardan Hayrettin Sorgun, küme düşen Stadspor’u tek başına yaşatmaya çalıştıysa da geçmişteki başarılar bir türlü yakalanamadı.

 

Stadspor’un 1958 yılı kadrosu

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA