SUBAŞI HAMAMI

Osmanlı Dönemi eseri.

Subaşı Hamamı, Sille’nin Subaşı Mahallesi’nde, Aya Eleni Kilisesi’nin güneyinde yer alır.

Subaşı Hamamı plan bakımından, çifte hamam olarak inşa edilmiştir. Yapı; soyunmalık, soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden oluşur. Erkekler ve kadınlar bölümlerinin soyunmalık kısımları günümüze gelememiştir. Ancak her iki bölümün sıcaklık ve soğukluk mekânları oldukça sağlamdır. Soğukluk bölümü ise, dikdörtgen planlı olup, üzeri pandantifli geçişlere sahip kubbe ile örtülüdür. Hamamın kuzey-güney yönünde uzanan ve iki tarafındaki simetrik tasarlanan sıcaklık halvetleri ise açık olarak inşa edilmiştir. Sıcaklık bölümünün kubbe geçişlerinden birinde tromp kullanılırken, diğerinde pandantif kullanılmıştır. Sıcaklık bölümünün üzeri çok sayıda ışıklığı bulunan büyük kubbelerle kapatılmıştır. Sıcaklık bölümünde bulunan kurnalar birbirinden alçak duvarlarla ayrılmıştır.

Hamamın batı bölümünün sıcaklığı doğu bölümünün sıcaklığından daha büyük inşa edilmiştir. Doğu bölümünün ılıklığı ise batı bölümünün ılıklığından daha büyük yapılmıştır. Kuzey cephede yer alan su deposu her iki sıcaklık bölümünü kapsayacak şekilde planlanmıştır. Su deposunun üzeri beşik tonoz ile örtülüdür. Hamamın batıda yer alan sıcaklık bölümünden bir kapı ile batısında bulunan depo bölümüne çıkılır.

Yapı malzemesi olarak taş ve tuğla kullanılan hamamda herhangi bir süs unsuruna rastlanmamıştır. Metruk hâldeki yapı, günümüzde depo olarak kullanılmaktadır.

Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 10.10.1991 tarih ve 1148 numaralı kararı ile tescil edilmiştir. Bugün özel mülkiyete ait olan hamamda herhangi bir kitabe mevcut olmadığından yapım tarihi bilinmemektedir. Yapının plan düzenine bakılarak XIX. yüzyıla ait olabileceği düşünülmektedir. Bazı kaynaklarda ise eserin H 1306/M 1891 yılında yapıldığı belirtilmektedir.

Restorasyon öncesi Subaşı Hamam
Restorasyon sonrası Subaşı Hamamı

OSMAN KUNDURACI

BİBLİYOGRAFYA

  • Özönder, 1998; Karpuz, Envanter, 2009, II/933-934.