ŞEKERSPOR

Mahallî amatör spor kulübü.

1954 yılında işletmeye açılan Konya Şeker Fabrikasının bünyesinde 18 Şubat 1955’te kurulan Şekerspor kulübü, Konya sporunun gelişmesine önemli katkı yapmasının yanında, ülkemizi yurt içi ve dışında başarıyla temsil etmektedir. Aynı yıl 23 Temmuz’da Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilen Şekerspor; futbol, bisiklet, atletizm, güreş ve basketbol dallarında faaliyet göstermektedir. Yeşil Beyaz renkleri seçen kulübün kurucuları arasında fabrikanın ilk Genel Müdürü Osman Bozok başkanlığında şu isimler yer almıştır: Bahri Dağdaş (ziraat müdürü), Cezmi Polat (muhasebe müdürü), Halit Ateşer (işletme müdürü), Bülent Özbayrak (mimar-mühendis), Kemal Alper (personel şefi), Nihat Üçer (makine mühendisi) ve Ekrem Tuncer (kaltitör).

Yıllarca organize edilen Türkiye şeker fabrikaları futbol şampiyonalarının, 1967 yılında şehrimizde yapılanında birinciliği kazandı. Şekerspor’un 1955’teki ilk futbolcuları şunlardı: Muzaffer Evren, Haldûn, Balbay, Ali Aktan, Mehmet Serin, İsmail Serim, Sarı Yaşar, Doğan Özdil, İzzet Kanarya, Koreli Kadir, Nurettin, Hamza, Mustafa, İsa, Bilgin Öğütverici, Cahit, Mustafa.

Kurulduğu yıl II. küme maçlarına katılıp, şampiyon olarak I. kümeye yükselen yeşil beyazlılar, antrenör Adnan Türker, Muzaffer Evren, Talat Öncel ve Aydın Sümeralp yönetimlerinde altı defa lig şampiyonluğu kazandı. İlerleyen yıllarda Şekerspor forması giyen Cahit Dikici, Hikmet Günhan, Yılmaz Doğaner ve Aydın Sümeralp Şeker Hilal’e, A. Osman Renklibay ve Fikret Ayabakan Ankaragücü’ne, Muzaffer Evren, Talat Öncel, Arıkan İzgi, Ahmet Özbaş ise Konyaspor’a transfer oldular.

Şimdiye kadar bisiklet millî takımımıza 100’den fazla sporcu kazandıran Şekerspor’un 1955’te kurulan ilk bisiklet takımında Konya Gençlerbirliği’nden Saim Kıyıcı, Ankara’dan Yavuz Çakır ve Nezir Sonakın, Eskişehir’den Enver Osmalı, İstanbul’dan Sadık Yalın ve Dursun Ali Akdere, Bursa’dan Kasım Şen yer alıyordu. Millî güreşçilerden Hüseyin Akbaş, Adil Güngör, İbrahim Zengin Şekerspor’da idi. Ustabaşı Ali Öğütverici’nin oğlu olan ve ilerleyen yıllarda fabrikanın ziraat müdürü olan Engin Öğütverici de lisede öğrenci iken 100 metre koşuyordu. Türkiye II. Ligi’nde yer alan Şekerspor’un ismi 2012 yılında Anadolu Selçukluspor olarak değiştirildi.

Şekerspor’un 1958 yılı kadrosu

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA