ŞEYH HACI ABDULLAH EFENDİ TÜRBESİ

Geç Dönem Osmanlı eseri.

Şeyh Abdullah Efendi Türbesi, Seyit Harun Külliyesi’nin kuzeybatısında bulunmaktadır.

Kuzey, güney eksende dikdörtgen bir plan şemasına sahip bulunan türbenin batı cephesinin kuzey köşesine yerleştirilen kapıdan giriş sağlanmaktadır. Kuzey duvarında bir giriş daha mevcuttur. Batı duvarında üç, güney duvarda iki, doğu duvarda dört ve kuzey duvarda üç pencere mevcuttur. Güney duvarının ortasına mihrap yerleştirilmiştir. Duvarları kesme taştan inşa edilen türbenin üstü ahşap malzeme ile kapatılmış ve üzeri kiremitle kaplanmıştır. Türbede mihraba yakın kısma ahşaptan yapılan kubbe dikkati çekmektedir.

Türbe içinde on bir sanduka bulunmaktadır. Bu sandukalardan dördü türbenin batı tarafındadır. Bunlardan güneybatı köşedeki, diğerlerine göre daha büyük ve görkemli olarak inşa edilmiş ilk sanduka, Şeyh Abdullah Efendi’ye aittir. Bu sırada üç tane daha sanduka bulunmaktadır ki; bunların Abdullah Efendi’nin büyük oğlu Şeyh Hacegân (1906), küçük oğlu Hacı Şakir (1909) ve ortanca oğlu Hacı Ahmet Efendi’ye (1918) ait olduğu anlaşılmaktadır. Türbenin doğu bölümünde ise yedi sanduka bulunmaktadır. Bunlardan kuzeydoğu köşedeki Uşaklı Hacı Hekim Efendi’ye, diğer sandukalar ise Şeyh Abdullah Efendi’nin eşleri, çocukları ve ahfadına aittir.

Türbenin, Mehmet Ferit Paşa’nın girişimleri ve Sultan II. Abdülhamit’in yardımlarıyla inşa edildiği kabul edilir. Türbenin, 1955 yılında topyekûn bir tamirata tabi tutulduğu bilinmektedir. Türbenin duvarlarını kaplayan çinilerin bu dönemde ilave edilmiş olma ihtimali bulunmaktadır.

Şeyh Hacı Abdullah Efendi’nin sandukası

AHMET ÇAYCI

BİBLİYOGRAFYA

  • Ayaz, 1993, 79-98; Değerli, 2013, 170; Önder 1986b, 129.