ŞEYH HASAN RUMİ TÜRBESİ VE ZAVİYESİ

Türkiye Selçuklu Dönemi eseri.

Meram ilçesi, Sahipata Mahallesi’nde, Yavuz Selim Caddesi üzerinde yer alan Şeyh Hasan Rumi Türbesi, Osman Rumi Türbe ve Camii’nin de içerisinde bulunduğu geniş bir avlunun güneydoğu köşesinde yer almaktadır. Yapı topluluğunu oluşturan zaviye ortadan kalkmış, türbe ise pek çok onarımla günümüze ulaşabilmiştir.

Kitabesi bulunmayan türbenin kim tarafından, kimin için yaptırıldığı ve ustası hakkında bir bilgi mevcut değildir. Yapının doğusuna 1972 yılında Şeyh Osman Rumi Camii yapılmış, daha sonra türbenin kuzeyine bir bölüm eklenerek türbenin görünümü büyük oranda bozulmuştur.

Batı yöndeki kapı ile girilen türbenin alt bölümü muntazam kesme taş, üst örtüsü ise tuğla ile örülmüştür. Cenazelik katı olduğu bilinen, kare planlı türbenin üzeri, içte kubbe ile örtülüdür. Karenin köşelerinin pahlanması ile oluşturulan sekizgen kasnakla geçilen fazla sivri olmayan külah, kurşun kaplıdır.

İçerisinde iki sanduka bulunan türbenin, güney cephesinde basık kemerli bir pencere açıklığı bulunmaktadır. Pencerenin üzerinde yapının XV. yüzyılda yapıldığını ve 1998 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildiğini gösteren iki kitabe bulunmaktadır.

Şeyh Hasan Rumi Türbesi ile aynı avlu içerisinde yer alan bir türbesi bulunan ve Şeyh Hasan Rumi’nin kardeşi olduğu düşünülen Şeyh Osman Rumi’nin, Mevlâna’nın Şam’da yaptığı bir sohbete katılan Evhadüddin Kirmani, Şems-i Tebrizî, Sadreddin Konevi gibi âlimler arasında bulunduğu rivayet edilmektedir. Şeyh Osman Rumi Türbesi’nin Konya’daki Mevlâna ve Sahip Ata türbeleriyle benzerlik göstermesi dikkate alınarak XIII. yüzyıl sonuna tarihlenebilir. Kardeşi Hasan Rumi’nin türbesi de XIII. yüzyıl sonu ile XIV. yüzyıl başına tarihlendirilebilir.

Şeyh Hasan Rumi Türbesi

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Konyalı, Konya Tarihi, 1997, 752; Atçeken, 1998, 305-307; Karpuz, Envanter, 2009, I/451-452.