ŞÜKRAN MAHALLESİ MESCİDİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Meram ilçesi, Şükran Mahallesi, Hotuz Sokağı’nda yer alan yapı, iki katlı olarak inşa edilmiştir. Zemini moloz taş, beden duvarları ise kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilen yapı; dükkân, ayakkabılık, mektep, çeşme, harim ve ahşap minareden oluşmaktadır.

Ticaret dokusu içerisinde yer alan mescidin alt katı, dükkân olarak kullanılmaktadır. Yapının güneyinde, yapının beden duvarına bitişik olarak yapılmış yarım daire kemerli sade bir sokak çeşmesi bulunmaktadır.

Yapının güney cephesinden girilen ve ayakkabılık olarak kullanılan mekânın doğusunda harim, batısında mektep yer almaktadır. Bu ara mekândan ulaşılan minare (ezanlık), ahşap malzemeden baldaken tarzında yapılmıştır. Kare planlı harim, ortada yer alan ahşap bir direkle iki sahına ayrılmıştır. Özgün hâlinde silindirik kirişlemeli toprak dam olan üst örtü, alttan kontrplak çakılarak ve üzerine kırma çatı eklenerek yenilenmiştir. Mescit, güney ve doğu cephelerde yer alan düşey dikdörtgen biçimli ikişer pencere ile aydınlatılmaktadır.

Ters “U” biçimli ahşap mihrap, yarım daire kemerli sade bir nişe sahiptir. Sütuncelerle hareketlendirilen mihrabın alınlığında yarım olarak verilmiş ışın demeti görülmektedir. Yapının bütününde olduğu gibi sonradan eklenen minberinde de süsleme bulunmamaktadır.

Kitabesi bulunmayan yapı, üslup özelliklerine göre XIX. yüzyılın sonlarında yapılmış olmalıdır. Ancak aynı yerde XVIII. yüzyıldan itibaren bir mescidin bulunduğu da mevcut kayıtlardan anlaşılmaktadır. Ticaret dokusu içerisinde yer alan mescit, alt katındaki dükkân ve üst katta yer alan mektep bölümü ile özgün bir ibadethanedir.

Şükran Mescidi

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Altın, 2009, 180-182; Konya Envanteri, 2010, 260-261. MUSTAFA ÇETİNASLAN