TAHTALI CAMİİ

Erken Cumhuriyet Dönemi eseri.

Karatay ilçesinde, Hocahabib (günümüzde Aziziye) Mahallesi, Kadılar Sokağıʼnda Sırçalı Mescit’in güneyinde yer alan cami, giriş kapısı üzerindeki lentonun içyüzüne kazınmış tarihe göre R. 1243/M 1927 yılında inşa edilmiştir.

Kare planlı yapı, kesme ve yontma taş malzemeyle inşa edilmiştir. Kapı ve pencere kemerleri ile duvarların köşelerinde kalan bölümler kesme taş, diğer bölümler yontma taştır. Kuzeybatı köşede, harimin batı duvarına açılan kapıdan girilen harim, içte alttan çakmalı tavan, dışta geniş saçaklı kırma çatı ile örtülüdür. Kuzey ve doğu duvarları yanlardaki yapılara bitişik olarak yapılan cami, güney ve batı cephelerde yer alan sivri kemerli ikişer pencere ile aydınlatılmaktadır. Ayrıca mihrabın üstünde daire formlu bir pencere daha bulunmaktadır.

Geç dönem etkili sütun başlıklarına sahip iki sütunce ile sınırlandırılan taş mihrap ve sade ahşap minber yapının özgün tasarımına aittirler. Girişin karşısında kuzey duvara dayalı bir merdivenle çıkılan mahfil, harimin içinde “L” formlu bir ikinci kat oluşturmaktadır.

Bütünüyle sade olan yapının dışında oldukça geniş olarak yapılmış saçak ve üzerindeki ajur tekniğinde yapılmış sekiz kollu yıldız kompozisyonları önemli bezeme unsurlarıdır.

Cumhuriyetin ilk yıllarına tarihlenen cami, kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilen Konya mahalle mescitlerinden ayrılmaktadır. Ancak taş malzeme kullanımına rağmen küçük boyutlu olması ve genel üslup özellikleri açısından XIX. yüzyıl boyunca görülen aynı mahalle mescidi geleneğinin bir temsilcisi olarak varlığını sürdürmektedir.

Tahtalı Camii

MUSTAFA ÇETİNASLAN

BİBLİYOGRAFYA

  • Çetinaslan, 2005, 63-64; Karpuz, Envanter, I/293-294; Konya Envanteri, 2010, 266-267.