TANRIKULU, ZİYA

Gazeteci. (1932-04.08.1978)

Konya’da, Sarıyakup Mahallesi’nde, doğdu. Babası, Konya’nın önemli ilim adamlarından Bozkırlı Abdullah Efendi (Tanrıkulu), Şeyh Memiş Efendi’nin kızı Fatma Hanım’ın torunudur. Annesi Hatice Hanım da Memiş Efendi’nin küçük oğlu Hasan Kutsi Efendi’nin kızıdır. Hâkimiyeti Milliye İlkokulunu bitirdiği 1943 yılında babasını kaybedince, ailenin en büyük erkek çocuğu olması sebebiyle, küçük yaşta iş hayatına atılmak zorunda kaldı ve matbaacılık sektöründe çalışmaya başladı.

Zaman içerisinde Kadılar Sokağı’nda, o günün şartlarına göre büyük ve teknik imkânlara sahip denilebilecek, İleri Basımevini kurdu. Burada Konya’nın ticari ve sosyal hayatını ele alan yazıların yer aldığı haftalık bir dergi çıkardı. Bu dönemde, o günkü Konya matbuatı için önemli kişi ve cemiyetlere ait dergi ve gazete basımlarını da yaptı.

Ziya Tanrıkulu’nun ilk gazetecilik denemesi Şafak gazetesidir. 24 Temmuz 1961 tarihinde neşir hayatına başlayan gazete, 30 Aralık 1961 tarihinde kapandı.

İleri Basımevinden sonra matbuat hayatına Karahüyüklü Sokağı’nda yine kendisinin kurduğu bir matbaa ile bir süre daha devam ettiyse de ekonomik imkânsızlık sebebiyle bırakmak zorunda kaldı.

1970’li yıllarda Konya sosyal hayatında çok önemli sayılabilecek bir işletmecilik anlayışıyla Orduevi karşısındaki cadde üzerine, kafeterya-şarküteri tarzı Çatı adlı bir işyeri açtı. Ortağı ile anlaşamaması sebebiyle buradan da ayrılmak mecburiyetinde kaldı ve Zafer’de Divan adlı işletmeyi açtı. Bir süre sonra buradan da ayrılarak matbaacılık mesleğine döndü.

Yeni yayımlanmaya başlayan günlük Anadolu’da Hamle gazetesiyle aktif gazetecilik hayatına başladı. Bir müddet bu gazetede çalıştıktan sonra 1969 yılında kendi gazetesi olan günlük Türkiye’de Yarın’ı çıkartmaya başladı (Ölümünden sonra Merhaba adını alan bu gazete hâlen yayımını sürdürmektedir).

Ziya Tanrıkulu dürüst ve iyi bir gazeteci idi. Konya’da mesleğinin çilesini çeken gazetecilerindendi. Bu meslekte pek çok gencin yetişmesine de vesile oldu. Mesleğinde oldukça titiz olduğu için her yazıyı gazetesinde neşretmezdi. Neşrettiği köşe yazılarının bile beğenmediği yerlerini çıkarıp atardı.

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevinde iken, 04.08.1978 tarihinde bir kalp krizi sonunda vefat etti. Hacıfettah Mezarlığı’nda metfundur.

Ziya Tanrıkulu

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Uz, 2005a; a.mlf., 2005b.