TAŞKENT

IV. SOSYAL DURUM

Taşkentliler gerek memleketlerine gerekse birbirlerine sımsıkı bağlılardır. Bundan dolayı bütün bir ilçe merkezinde sosyal dayanışmanın en güzel örnekleri somut olarak yaşanır ve Taşkentliler arasındaki dayanışma en çetin şartlar altında dahi fedakârlıkla sürdürülür. Zor duruma düşen bir Taşkentlinin sıkıntılı durumu uzun sürmez. Zira hemen yardımına koşan Taşkentliler tarafından kısa zamanda sıkıntıları çözümlenir.

Çoğunlukla ticaretle uğraşan Taşkentlilerin pek çoğu ekonomik açıdan oldukça iyi bir konumdadırlar. Taşkent’teki mevcut okullar ve pansiyonlarıyla camileri ve diğer bazı kamu hizmet binaları bu varlıklı Taşkentlilerin elbirliğiyle vücut bulmuştur.

Taşkent düğünleriyle cenaze törenleri Taşkentlilerin birbirine olan tutkunluğunun diğer somut göstergeleridir. Taşkent’te genellikle güzün yapılan düğünlere bütün bir ilçe merkezi davet edilir. Cenazeler de bütün Taşkent erkeklerinin iştirakiyle kalabalık bir cemaatle defnedilirler.

Taşkentlilerin misafirlerini nasıl sahiplendiklerinin göstergesi de ilçe merkezindeki yaygın odalardır. Günümüzde ilçe merkezinde faaliyet gösteren üç yıldızlı Otel Pirlerkondu bu odaların fonksiyonlarını kaybetmelerine sebep olsa da yakın bir geçmişte bu odalar kıraathane ve kütüphane gibi faydalı hizmetlere mekân olduğu gibi toplu bayram yemekleri de yine bu odalarda yenmekte idi. Emirler Odası, Davutlar Odası, Hacılar Odası, Mustafa Efendiler Odası, Havvalar Odası, Fakı Hocagil Odası, Kadir Çavuş Odası ve Kesler Odası yakın bir geçmişe kadar Taşkent’te oda kültürünü canlı bir şekilde yaşatan odalardı.

Taşkent Dayanışma ve Kültür Vakfı

Taşkent Dayanışma ve Kültür Vakfı; kabiliyetli, çalışkan, millî ve manevi değerlere bağlı, korunmaya muhtaç gençlere öğrenimlerini devam ettirebilmeleri için; muhtaç ve düşkünlerle, yetim ve dullara uygun görülen zamanlarda ve uygun miktarlarda ayni ve nakdi yardım yapabilmek; vakıfça usulüne uygun biçimde toplanan yardımların ve kabul edilen bağışların anılan nitelikteki kişilere aktarılması amacıyla 17 Haziran 1988 tarihinde, Ali Kadıoğlu (başkan), Feyzullah Erdem (bşk. yrd.), Mehmet Yurttutmuş (sekreter) ve üyeler Hüseyin Babalık, Orhan Yurdabak, R. Latif Alpkan, Ahmet Davutoğlu tarafından kurulmuştur.

Kuruluş amaçları doğrultusunda pek çok hayırlı hizmete imza atan vakfın mevcut yönetimi Mehmet Yurttutmuş (başkan), Latif Alpkan (bşk. yrd.), Abdullah Erdem (sekreter) ve üyeler Ali İhsan Erdem, Orhan Yurdabak, Ahmet Davutoğlu ile Sami Şar’dan oluşmaktadır.

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Ertan vd., 1974, 24-26; http://www.taskentvakfi.org/, 06.03.2014/11.55.