SULUHAN ÇEŞMESİ

Osmanlı Dönemi eseri.

Suluhan Çeşmesi, Meram ilçesi, Karakurt Mahallesi, Tevfikiye Caddesi üzerinde, eski Buğday Pazarı’nın kuzeybatı köşesinde yer almaktadır. Çeşme; eskiden Suluhan’ın, Sahip Ata Caddesi’ne açılan giriş kapısının sağında, duvara bitişik hâldeyken, hanın yıkılmasıyla bugünkü yerine taşınmıştır.

Oldukça zarif bir görünüme sahip eser, uzunlamasına dikdörtgen formlu ve basık kemerlidir. Çeşmede biri inşa, diğeri onarım olmak üzere iki farklı kitabe bulunmaktadır. İnşa kitabesine göre çeşme, Mehmet ve kızı Hasibe’nin vasiyeti üzerine 1061/1650-51 senesinde Müderris Mevlâna Mehmet Efendi tarafından yaptırılmış; onarım kitabesine göre de 1339/1920-21’de Abdülhalim Çelebi tarafından tamir ettirilmiştir.

Çeşme bedeni iki farklı renkteki düzgün kesme taşlardan meydana gelmektedir. İnşa kitabesi ise mermerdir. Çeşme aynalığı yanlarda yüzeyleri süslemesiz uzun ayaklar üzerine oturan basık kemerle örülüdür. Kemer üzerindeki alınlıkta oldukça büyük ölçekli yatay dikdörtgen inşa kitabesi bulunmaktadır. Kitabenin üzeri ise profilli saçakla nihayetlenmektedir. Musluk aynası, köşeleri çeyrek daire, üzeri ise üçgen şekilli düşey dikdörtgen düzenlemenin merkezinde yer alan daire ile hareketlendirilmiştir. Çeşmenin altında ise taşıma sırasında yapıldığı anlaşılan yalak kısmı bulunmaktadır.

Yerinin değiştirilmesine rağmen özgün hâlini büyük oranda koruyan eser, hâlen kullanılmaktadır.

 

Suluhan Çeşmesi

ŞÜKRÜ DURSUN

BİBLİYOGRAFYA

  • Konya Envanteri, 2010, 409; Karpuz, Envanter, 2009, I/611; Konyalı, Konya Tarihi, 1997, 1013; Sönmez-Akmaydalı, 1987, 137.