SUR, İBRAHİM

(20.05.1950-28.12.2006) Gazeteci, yazar.

Konya’da doğdu. Babasının adı Mehmet, annesinin adı Aliye’dir. Konya Karatay Lisesinin ardından Selçuk Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü bitirdi. Ortaokulu bitirdikten sonra Yeni Konya gazetesinde gazeteciliğe başladı. Mesleğini kesintisiz olarak vefatına kadar sürdürdü.

Yeni Konya, Türkiye’de Yarın, Konya’nın Sesi ve Anadolu’da Manşet gazetelerinde muhabir, yönetici, köşe yazarı olarak çalışan İbrahim Sur, 5 Kasım 1975’ten itibaren on yıl süreyle Konya Postası’nın yazı işleri müdürlüğünü yürüttü. Yeni Meram’ın Konya basınında bir ilk olarak ofset baskıya geçişiyle başlayan genel yayın müdürlüğüne uzun yıllar devam etti. Anadolu Ajansı Konya Bölge Müdürlüğünde de çalışan Sur, buradan emekli oldu.

Gazeteciliğin yanında Konya özel televizyonculuğuna da emek verip, SUN TV ve MRT televizyonlarına katkıda bulundu.

Anadolu Manşet gazetesi yazı işleri müdürlüğünü sürdürürken de görme engelliler için sesli gazete hazırladı.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesinde gazetecilik ve hayat üstüne dersler verdi.

Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Konya Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan İbrahim Sur, bir süre Cemiyetin başkanlığını da yaptı.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün gazetecilik alanında başarı ödüllerinin de sahibi olan Sur, yanı sıra Konya Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Spor Yazarları Derneğinin 25. yıl onur ödüllerini aldı. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından da “Konya Basınına Güç Verenler Ödülü”ne layık görüldü.

28 Aralık 2006 tarihinde bir kalp krizi sonrası vefat eden İbrahim Sur, Uluırmak Mezarlığı’nda metfundur.

Gazetecilik ve yazarlığının yanı sıra şiirle de meşgul olan İbrahim Sur’un, şiirlerini eşi Reyhan Sur, ölümünden altı yıl sonra Sis ve Ateş (Ankara 2012) adıyla kitaplaştırdı.

İbrahim Sur

REYHAN SUR

BİBLİYOGRAFYA