SÜMERALP, ALP

(1938-2013) Futbolcu.

İstanbul Beşiktaş’ta doğdu. Babasının görevi sebebiyle geldiği Konya’da, II. Ordu Komutanlığının güneyinde bulunan Fahrettin Paşa Parkı’nda mahalle arkadaşlarıyla birlikte küçük yaşta futbola başladı. Karma Ortaokulunda iken 1953 yılında İdmanyurdu’nda Yarbay Refet Çağlar’ın çalıştırdığı genç takıma katıldı. Takımda başarılı olunca kaptanlığa getirildi. Dikkatleri üzerine çekerek 1954’te kaleci Veli, Mevlüt ve Yaşar ile A takımının idmanlarına çıkmaya başlayıp, 1955’te Eskişehir Havagücü ile yapılan özel maçın ikinci yarısında sağiç olarak ilk defa A takımda oynadı. Yeteneği sayesinde 1955-1956 sezonundan itibaren A takımda devamlı yer almaya başlayıp, Selçukspor’a karşı ilk lig maçına çıktı. 1957 yılında ilk defa seçilen Konya genç karmasında kaptan olarak forma giydi ve 1958’de Federasyon Karması kadrosuna alındı. 1957-1958 sezonu sonunda Ankara Yolspor’a giderek, bir yıl oynayıp İdmanyurdu’na geri döndü. Takımda yaşça büyük futbolcular olduğu hâlde, İdmanyurdu’nun Türkiye üçüncüsü olduğu 1959-1960 sezonunda yeşil beyazlı takımın kaptanlığına getirildi.

Forvet hattının her yerinde oynayıp, golcülüğü ile tanındı. 1960 yılında amatör millî takım seçmelerinde başarılı olarak antrenör Şeref Görkey tarafından kadroya alınıp, Eskişehir, Kütahya ve Bursa’daki hazırlık maçlarında oynadı. Ancak Ankara’daki kampta sakatlanarak İtalya’ya karşı ay yıldızlı formayı giyemedi. 1961-1962 sezonunda Konya Yolspor’da oynarken Adana Demirspor, Göztepe ve Beykoz’dan teklif aldıysa da transfer ayında Mersin İdmanyurdu ile anlaşarak profesyonel oldu. Bu takımda 1973-1974 sezonu sonuna kadar on bir yıl futbol oynayıp, kaptanlık yaptıktan sonra aktif spor hayatını noktaladı. 1969 yılında Mersin İdmanyurdu’nun katıldığı Tahran’daki Şah Kupası’nda Spartak Moskova, İran, Irak, Pakistan millî takımlarına karşı ve 1974’te kamp yaptıkları Yugoslavya’da özel maçlarda forma giydi. Futbolu bırakınca sonra sevildiği Mersin’e yerleşerek iki yıl takımı çalıştırdı. Daha sonra genel kaptan ve altyapı antrenörü olarak görev aldı. Mersin’de yıllarca ticaretle uğraştı. 1976 yılında jübile yaptı ve uzun yıllar altyapıda sorumluluk üstlendi.

Futbol hayatı boyunca 200’den fazla gol atıp, hiç kırmızı kart görmeyen Alp Sümeralp, 2013 yılı Mayısında tedavi gördüğü Adana’da vefat etti. Mersin Şehir Mezarlığı’nda metfundur.

Alp Sümeralp

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA