ŞAD/ŞAZ/ŞADİ BEY HAMAMI

Karamanoğulları Dönemi eseri.

Şad/Şaz/Şadi Bey Hamamı için İ. H. Konyalı: “Yıkık Mahalle’deki Şad Bey Camii ile Sahip Ata Darulhadisi arasında 55 sene evvel yeri duruyordu” der. Mehmet Önder de hemen hemen aynı yer tarifini verir. Yine Konyalı, Şad Bey Mescidi’ni anlatırken de: “Mescidin Binari Mahallesi’nde olduğunu” ifade ettikten sonra: “Konya’da Şad Bey (Şazi Bey) Hamamı adlı bir çift, erkek ve kadın hamamı vardır. Şaz Bey Hamamları mescidin kuzeyinde idi. Eskiden burası bir gölcük hâlinde idi” malumatını da ekler (Konyalı, Konya Tarihi, 336-337). Konya’da tarihî eser kalıntılarının taş ocağı gibi kullanılmasından dolayı bu çukurlukların oluştuğu bilinmektedir.

Konyalı’nın Yıkık Mahalle dediği mahalle, Sakahane Mahallesi’nin sonraki adıdır. Şadi Bey Mescidi, Zaviyesi ve Hamamı bu iki mahallenin sınırında bir bölgede yer almaktadır. Bu sebeple Konyalı mahalleleri birbirinden ayırmada zorlanmaktadır.

Konyalı ve Önder’in yer tariflerine göre hamam, mescit çevresinde bir yerlerde olmalıdır. Bu çevrede Şad Bey’in yaptırdığı bir darülhuffaz ile zaviye de vardır. Hamam, mescitle darülhuffazın giderleri için 828/1425 yılında yaptırılarak vakfedilmiştir.

20 Cemaziyelevvel 1128/12 Mayıs 1716 tarihli bir kadı sicili, hamamın künklerinin tamiri ile ilgilidir. Bu kayıttan hamamın, XVIII. yüzyılda faaliyette olduğu anlaşılmakta ve XIX. yüzyıl içerisinde de yıkıldığı tahmin edilmektedir.

MEHMET ALİ UZ

BİBLİYOGRAFYA

  • KŞS (Sak), 2006, 55; Konyalı, Konya Tarihi, 1964, 1066; Önder, 1971, 309; Küçükdağ, 1989, 69.