TAVUS BABA TÜRBESİ

Türkiye Selçuklu Dönemi [?] eseri.

Tavus Baba Türbesi, Meram ilçesi, Yorgancı Mahallesi, Tavus Baba Sokağı üzerinde, Hasbey Mescidi’nin (Meram Mescidi) batısındaki tepe üzerinde yer almaktadır. Türbenin inşa tarihi, banisi, ustası ve türbede yatan kişi hakkında bilgi veren herhangi bir kitabe veya belge bulunmamaktadır. Günümüze gelebilen bölümler göz önünde bulundurulduğunda türbenin, mevcut hâliyle XIII. yy.da yapılmış olduğu düşünülmektedir.

İlk hâlinden sadece cenazelik katı günümüze kadar gelebilen yapının üst kısmı tamamıyla yıkılmıştır. İç kısımda tuğla, dışta ise moloz taşla örülü duvarlara sahip dikdörtgen planlı cenazelik katı, üstte çapraz tonozla örtülüdür. Cenazelik katından yola çıkarak eserin özgün hâli ile eyvan tarzında bir türbe olduğu anlaşılmaktadır.

Kübik bir görünüm sergileyen eserin dışta duvar yüzeyleri oldukça sadededir. Yapıya doğuda bulunan kapıdan girilmektedir. Dış kısımda görülen sadelik içeride de devam etmektedir. Eserin ortasında özgün olmayan, harçla sıvanmış bir sanduka bulunmaktadır.

İnsanların rahat giriş-çıkış yapabilmesi için yapının doğudaki kapısı genişletilmiş, kuzey duvara bir pencere açılmış ve bunların yanı sıra mekânda genişletme yapılmış, böylelikle yapının özgün hâli tamamıyla yok edilmiştir. Son yıllarda restore edilen türbenin üzeri oluklu kiremit kaplı çatı ile kapatılmıştır.

Tavus Baba Türbesi

ŞÜKRÜ DURSUN

BİBLİYOGRAFYA

  • Eflaki, 1986, I/281; Karpuz, Envanter, 2009, I/466; Konyalı, Konya Tarihi, 1997, 614; Önkal, 1996, 332-334.