TENİS

Konya’da tenis sporunun tarihçesi.

Konya’da tenis sporunun başlangıcı Vali İsmail İzzet Bey’in valilik yıllarına (1924-1932) rastlamaktadır. Zamanın Konya Valisi İzzet Bey’in Almanya’dan getirttiği raket, top ve file ile Dede Bahçesi (günümüzdeki Kültürpark) içerisinde tesis ettirdiği iki kortta, kızı ile birlikte tenis oynamaya başlamıştır. Gençlerbirliği’nde futbol oynayan Ressam Suavi (Atasagun), İdmanyurtlu Hasan Dayı (Güngör) ve Kadıların Cemal (Sürmeli) ile şehrin bazı ileri gelenleri de eşleri ve kızlarıyla bu yeni spor hareketine katılmışlardır (Ayrıca bk. Dede Bahçesi*). 1932 yılında İzzet Paşa’nın vefatı, 1940’lı yıllarda da tenis kortlarının bulunduğu alanın çiçek serası hâline getirilmesi üzerine tenis faaliyetlerine uzunca bir süre ara verilmiştir.

1957 yılında Hüsnü Savcı, 1960 yılında Feyzi Halıcı ve 1964 yılında Şevket Büyükışıkgil oyuncu ve idareci olarak Konya tenisine büyük emek vermişlerdir. Bu tarihlerde ünlü film oyuncusu Göksel Arsoy’un askerlik görevini yapmak üzere Konya’ya gelmesiyle tenis biraz daha renklenmiştir. Feyzi Halıcı ile Göksel Arsoy arasındaki özel tenis maçları bu spor dalına ilgiyi artırmıştır. Bu dönemde Yılmaz Erkangil tenisin içinde büyümeye başlamış ve Konya tenisinde tek isim olmuştur.

1973 yılında tenis sporu yaygınlaşmış ve sporcu sayısında büyük bir artış gözlenmiştir. Konya, bu yıldan itibaren Federasyon ve Türkiye şampiyonalarına katılmaya başlamıştır. Yıldırım Erkangil, Fahir Kılıçoğlu, Nail Çizmeli, Yunus Almaata, Levent Ergen ve Cem Kural bu dönemin iyi tenisçileridir. Bayanlarda da bütün tenis turnuvalarına katılan Konyalı tenisçilerden Aslı Reyhanlı, Selma Nalçacı, Nevin Ünal ve Süreyya çok başarılı tenisçiler olarak hatırlanmaktadır.

1977-1978 yılları arasında Göktuğ Nurullahoğlu, Mehmet Armağan, Mustafa Peker ve Hakan Sözen Konya tenisine isimlerini yazdırmışlardır.

1980, 1981 ve 1982 yıllarında Muammer Yaşlıoğlu, Anıl ve Damla Serim kortlarda başarılı olmuşlardır.

1985’te Semih ve Mehmet Armağan, Göktuğ Nurullahoğlu ve Muammer Yaşlıoğlu’nun önderliğinde Konya’da ilk tenis kulübünün temelleri atılarak Tenis ve Dağcılık Kulübü kurulmuştur. Bu dönemde Zühal Aydınoğlu, Ata Demirel, Bartu Bugatur, Neslihan Akyıl ve Nazlı Kök gibi tenisçiler yetişmiştir.

1985-1986 sezonunda Türkiye Deplasmanlı Tenis Ligi kurulmuştur. Ligin ilk yılında Konya Tenis Dağcılık Kulübü II. Lig’de mücadeleye katılmış ve grubunda ikinci olarak I. Lig’e katılmaya hak kazanmıştır. 1986-87 sezonunda birinci ligde başarılı takım maçları çıkaran Konya erkek tenis takımı Yıldırım Erkangil, Mehmet Armağan, Cem Kural, İsmail Serim, Göktuğ Nurullahoğlu, Hakan Sözen, Muammer Yaşlıoğlu ve Mustafa Peker’den; bayan takımı ise Anıl Serim, Damla Serim, Aslı Reyhanlı ve Neslihan Akyıl’dan oluşmakta idi. Konya tenis takımı İstanbul Taşlık, İzmir Kültür Park ve Adana Tenis takımlarını yenme başarısını göstermiştir.

1987-1988 tenis sezonunda Konya bölgesinde iki tenis takımı, Seydişehir Alüminyumspor ve Kromspor bayan ve erkek takımları Türkiye Deplasmanlı Tenis II. Ligi’nde mücadeleye girmiştir. Anıl ve Damla Serim’den kurulu Kromspor tenis takımı grubunda üçüncü; Bülent Başaran, Nail Çizmeli, Cem Kural, İsmail Serim, Özgün Demirel, Fehmi Eşen ve Taner Demirel’den kurulu Kromspor tenis takımı da grubunda ikinci olarak play-off maçlarına katılmaya hak kazanmışlardır.

1986 yılında Türkiye Tenis Federasyonu tarafından açılan Millî Tenis Antrenör Semineri’ne Konya’dan il temsilcisi İsmail Serim ile Cem Kural ve Anıl Serim katılmıştır. İstanbul’dan başarı ile dönen bu üç antrenörün yönettiği ve Konya İl Müdürlüğünde ilk defa açılan Tenis Yaz Spor Okulu bu yıllarda başarılı ve ilerisi için ümit veren genç bir tenis neslinin oluşmasını sağlamışlardır. İlk defa açılan bu kursa tam 77 yıldız tenisçi katılmıştır. Daha sonra 1988 yılında Ankara’da Genel Müdürlük tarafından organize edilen ve Türkiye’nin ilk antrenör kursunu İsmail Serim ve Anıl Serim başarı ile bitirerek diplomalı antrenör olmuşlardır.

1988 yılı Temmuzunda açılan Tenis Yaz Spor Okuluna 8 ila 14 yaş grubunda çok sayıda sporcu katılmıştır. Yine Konya’da ilk defa bu yıl 12-14-16 ve 18 yaş gruplarında Konya il birincilikleri yapılmıştır. Federasyon tarafından organize edilen tüm tenis karşılaşmalarına yaş kategorilerindeki Konyalı erkek ve bayan sporcular katılmıştır. Neslihan Aykıl 16 yaş kategorisinde Türkiye dördüncüsü olmuştur. Konya, tenis spor dalında il temsilcisi olarak Hüsnü Savcı, Feyzi Halıcı, Şevket Büyükışıkgil, İsmail Serim, Göktuğ Nurullahoğlu ve ikinci kez İsmail Serim görev yapmışlardır. Hâlen bu görevi Arif Çelik yürütmektedir.

2005 yılında Tenis ve Dağcılık Spor Kulübü yönetimini devralan Muzaffer Gezer başkanlığında, Mustafa Sert, O. Nevzat Ünsal, Arif Çelik, Fatma Tülin Köseleci’den oluşan yönetim, kulübü bugünkü durumuna kavuşturmuşlardır. İki yıllık başarılı bir yönetimden sonra Muzaffer Gezer, Mustafa Sert, Arif Çelik yine görevlerine devam ederken, bu görevden affını isteyen iki idarecinin yerine Tevfik Buğdaycı ve Ahmet Bahçıvan seçilerek bunların görevlerini devralmışlardır.

2012 yılından beri başkanlığını Bülent Yıldız’ın yaptığı Tenis ve Dağcılık Spor Kulübünde; Hilmi Erkin (1989-1992), Nuri Hotamışlı (1992-1997), Atilla Hotamışlı (1997-1999), A. Rıza Gökmen (1999-2001), Hilmi Erkin (2001-2003), Tayfun Özdemir (2003-2004), Muzaffer Gezer (2004-2010) ve Teyfik Buğdaycı (2010-2012) başkanlık yapan diğer isimlerdir.

1924'te Dede Bahçesi'nde bulunan tenis sahalarında bayan ve erkek tenisçiler

ALİ IŞIK, NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA

  • Işık, 2012; http://www.konted.com/sayfa_altgrup.aspx?ID=41, 05.11.2014/11.54.