TEVFİK EFENDİ (SEYDİŞEHİRLİ)

Müderris. (1855-1920)

Seydişehir’in Cami-i Cedit (Yeni Cami) Mahallesi’nde doğdu. Babası, ünlü bir Yörük beyinin oğlu olan ulemadan İçelli Mustafa Efendi; annesi ise Kavaklı Hafız Efendi Medresesi müderrisi Mesut Efendi’nin kızı Ayşe Hanım’dır. Seydişehir’de sülalesi “İçelli Mustafazadeler” olarak tanınmaktadır. İlk tahsiline Kavaklı Hafız Efendi Medresesinde başladı. Orta tahsilini Şeyh Abdullah Efendi Medresesinde tamamladıktan sonra yüksek tahsil amacıyla İstanbul’a gidip orada icazet aldı. Ardından kıraat ilmi tahsili için Hicaz’a gitti. Orada üç yıl kalarak yedi vecih üzere kıraat usulü tahsil etti.

Yurda döndüğünde Yeni Cami Mahallesi’nde bulunan, önceleri Hafız Efendi, daha sonraları da Hakkı Efendi adıyla anılan ve dedesi Mesut Efendi ile babası Mustafa Efendi’nin müderrislik yaptığı medresede başmüderrislik yaptı. 1901 tarihli bir belgeye göre Hacı Tevfik Efendi’nin müderris olduğu bu medresede kırk öğrenci öğrenim görmektedir. Akanazade Hafız Esat Anıl, Başkaraviranlı Alâeddin Naci Yazıcı, Yeşil Hoca ve Saçlı Hoca; Hacı Tevfik Efendi’nin tanınmış öğrencilerinden bazılarıdır.

Ağabeyi Seydişehir müftüsü İbrahim (Hakkı) Efendi (1850-1917)’nin vefatından sonra kendisine müftülük görevi teklif edildi. Ancak o: “Ben rusume varisi olmam” diyerek bu görevi kabul etmeyip, medresede müderrislik, ayrıca Yeni Cami’de fahri imamlık yapmayı tercih etti.

1920 yılında Seydişehir’de vefat eden Müderris ve kurra Hacı Hafız Mehmet Tevfik Efendi, Şeyh Hacı Abdullah Efendi oğlu Mehmet Hacegân Efendi (1836-1906)’nin kızı Naile Hanım’la evliliğinden Hatice, Seyit, Firdevs ve Behiye adlarında dört çocuk babası idi.

ŞERAFETTİN YILDIZ

BİBLİYOGRAFYA

  • Yıldız, 2013, 129-130; Çelik, 2010.