ZEYTİNYAĞLI YILDIZ KÖKÜ/YER ELMASI

Mahallî bir yemek.

Konya’da daha çok yıldız kökü olarak anılan yer elması (Topinambur, Helianthus tuberosus), familya olarak Bileşikgillerin alt grubu olan Heliantigillerdendir. Yer elmasının, açık renkli yerelması ve kırmızı renkli yerelması olmak üzere bilinen iki alt türü vardır. Yer elmasının vatanı Kuzey Amerika’nın batısı olup, eskiden Kızılderililerin temel besin maddelerinden birini oluştururdu. 1617’de İngilizler İngiltere’ye getirmiş ve kısa zamanda bütün ılıman iklime yayılmıştır.

Yer elması yumruları kış mevsiminin sayılı sebzelerindendir. Çiğ olarak tüketildiği gibi kavrularak, fırında kızartılarak ve zeytinyağlısı yapılarak -çoğunlukla da beraberindeki sarımsaklı yoğurtla- kış sofralarında yerini almaktadır.

Zeytinyağlı Yıldız Kökünün Yapılışı

Malzemeler:1 kg yıldız kökü (yer elması), 2 baş kuru soğan, yarım su bardağı zeytinyağı, 1 havuç, 3 yemek kaşığı pirinç, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 bardak su.

Yapılışı: Yıldız kökü ayıklanıp ceviz büyüklüğünde doğranır. Yıldız köklerinin kararması için tuzlu, limonlu suya konur. Soğanlar kuşbaşı doğranır, havuçlar halka halka dilimlenir. Tencereye zeytinyağı, havuç ve soğanlar konur. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra yıldız kökleri ilave edilir. Üzerine şeker, tuz, pirinç eklendikten sonra sıcak su dökülür. Kısık ateşte pişirilen yıldız kökü soğuk olarak sofraya getirilir.

Zeytinyağlı yıldızkökü (S. Yardımcı)

SAİME YARDIMCI

BİBLİYOGRAFYA

  • http://www.dogaltedavi.net/f92/yer_elmasi_topinambur_helianthus_tuberosus-4587.html, 14.01.2015/20.30; Yardımcı, 2007, 83.