ZERDE

Mahallî bir tatlı.

Zerde, “sarı renk, altın gibi sarı şey; safran” anlamlarıyla Farsça bir kelimedir. Konya’da ise zerde, safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç peltesinin adıdır ve ikinci bir tatlı olarak Konya düğün yemeklerinin olmazsa olmazlarındandır. Yoğurt çorbası, etli pilav, bamya çorbası, irmik helvası, pilav sırasıyla devam eden Konya düğün pilavlarında, bu ikinci pilavın yanında da mutlaka zerde ve hoşaf/meyve suyu ikram edilir.

Zerde 1 (Safranlı)

Malzemeler: 1,5 su bardağı pirinç (baldo), 1 kg. tozşeker, 1 gr safran, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 yemek kaşığı nişasta, 1 su bardağı gülsuyu, 1 kahve fincanı kuş üzümü, 1 kahve fincanı çam fıstığı, 8 su bardağı su.

Yapılışı: Pirinçler ayıklanıp iyice yıkanır. Sekiz su bardağı su ile tencereye konup, hafif ateşte yumuşayıncaya kadar haşlanır (Pirinçlerin dağılmamasına dikkat edilir). Pirinçler yumuşayınca ateş kısılıp, tencereye şeker ilave edilerek on beş dakika kadar daha pişirilir. Bir fincan soğuk suda ezilen nişasta azar azar karıştırılarak pirince ilave edilir. Koyulaşmaya başlayınca gülsuyunda ıslatılan safran ve zerdeçal da pirince ilave edilir. İki üç dakika daha kaynatıldıktan sonra tencere ateşten alınır. Gülsuyunun kokusunun sinmesi için tencerenin kapağı kapatılıp, on-on beş dakika dinlendirilir. Zerde ılıkken kâselere konularak üzeri kuş üzümü ve fıstıkla süslenir.

Zerde 2 (Safransız)

Malzemeler: 1 su bardağı pirinç, 1 su bardağı şeker, 5 su bardağı su.

Yapılışı: Pirinç ayıklandıktan sonra güzelce yıkanır ve ardından beş su bardağı su ilave edilerek tencere ile ateşe konur. Kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe alınarak pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Malzemeler özleşince şekerin yarısı ilave edilir. Sonra kaynayınca şekerin diğer yarısı da karıştırılır ve koyulaşınca tabaklara dökülür. Soğuyunca yüzüne gül suyu serpilerek sofraya servis yapılır.

 

Zerde (S. Yardımcı)

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • Yardımcı, 2007, 163; Alptekin, 2007, 148.