TORKU ŞEKER GENÇLİK VE SPOR KLÜBÜ

Uluslararası başarılara imza atan mahallî spor kulübü.

Torku Spor Kulübü ilk defa Konya Şeker Fabrikası Gençlik ve Spor Kulübü Derneği adı altında Konya Şekerspor Kulübü adıyla, Hamit Pınar, S. Meral Tuncay, Ahmet Ekmekçioğlu, M. Atilla Önal, Veli Yakut, Muzaffer Evren ve Davut Berber tarafından 1955 yılında kurulmuş ve futbol, basketbol, voleybol, güreş, atletizm ve bisiklet branşlarında takımlar oluşturmuştur. Kurulduğu tarihten günümüze kadar Türk sporuna anılan branşlarda pek çok sporcu kazandıran Konya Şekerspor, Konya’nın köklü kulüpleri arasında yer almıştır. Konya Şekerspor, Konya Şeker AŞ’nin özelleşmesi ile birlikte yönetim kurulu başkanlığına seçilen Recep Konuk’un* spora verdiği önemden dolayı bütün branşlarda büyük başarılara imza atmış ve futbol da TFF II. Ligi’ne; güreşte Türkiye I. Güreş Ligi’ne ve bisiklette de Türkiye şampiyonluğuna ulaşmış; yanı sıra bu branşlardaki Türk millî takımlarına birçok sporcu verme başarısını göstermiştir.

Futbol

2004-2005 Sezonunda profesyonelliğe yükselme maçlarının ardından şampiyon olarak tarihinde ilk defa profesyonel III. lige yükselen Konya Şekerspor, 2007-2008 sezonunda Türkiye Profesyonel III. Ligi’nde şampiyon olarak yine tarihinde ilk kez olmak üzere TFF II. Ligi’ne yükselmiştir. Hâlen aynı ligde mücadele eden futbol takımı 2012-2013 Sezonunda ilk defa katıldığı Ziraat Türkiye Kupası’nda oynadığı üç eleme müsabakası sonrasında başarılı olarak gruplara kalmaya hak kazanmıştır.

Güreş

Şekerspor, Antrenör Duran Koçak* ile uzun yıllar Türkiye’de güreş sporunda da söz sahibi olmuş; sporcularından Erdoğan Koçak* Akdeniz Oyunları Şampiyonu olmuş, Sümer Koçak* ise ülkemize Avrupa’da birçok şampiyonluklar kazandırmıştır. Son zamanlarda ise Şeref Eroğlu, Nazmi Avluca, Bünyamin Emik, Bayram Özdemir, İsmail Güzel*, Atilla Güzel* gibi birçok şampiyon güreşçi de Şekerspor forması altında Dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanmışlardır. Konya güreş tarihinde Türkiye şampiyonu olan ilk güreş takımı olan Şekerspor; aynı yıl (2007) Grekoromen Avrupa Ligi üçüncülüğünü kazanmıştır.

Bisiklet

Kulüple aynı tarihlerde faaliyetine başlayan bisiklet takımı da bu uzun süreçte sayısız başarılara imza atmıştır. O dönemden günümüze kadar Şekersporun yetiştirdiği, millî takımın sürekli kadrosunda olan sporculardan bazıları şunlardır: Nezir Sonakın, Mustafa Mest, D. Ali Akdere, Rıfat Çalışkan*, Sadık Keleş*, Nusret Ergül*, Süleyman Okur, Seyit Kırmızı*, Hasan Gazyağcı, Harun Şencan, Erol Küçükbakırcı*, Hasan Can, Teyfik Erdoğdu, Nurettin Kipriksiz*, Ö. Ali Erikci, Adnan Tam, Mehmet Küçükçerezci, Mehmet Şafakcı, Aziz Ay, Sadettin Kızıl, Hüseyin Tığlı. Kurulduğu tarihten günümüze kadar Türk Bisiklet Millî Takımına 1.000’den fazla sporcu veren Şekerspor, bisiklet sporu camiasında “Bisikletin Üniversitesi” diye anılır.

2008 yılında kulübün onursal başkanı Recep Konuk’un talimatıyla bisiklet branşında yeni bir yapılanmaya gidilerek günümüz profesyonel takımının temelleri atılmıştır. Hâlen takım; Elit Büyük, Genç, Yıldız A-B takımları olmak üzere otuz beş sporcuyla yarışlara katılmaktadır.

2008 yılındaki yeni yapılanmayla alt yapıya da büyük önem verilmiş; alt yapıdan yetişen Ahmet Örken* 2011 yılında Portekiz’de yapılan Gençler Avrupa Pist Şampiyonası’nda Türkiye bisiklet sporu tarihinde ilk defa Avrupa şampiyonluğunu kazanan sporcu unvanını almıştır.

Büyükler Bisiklet Takımı aynı zamanda Dünya’nın bütün kıtalarındaki yarışlara ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunlarına katılarak ülkemizi temsil etmiştir. Ayrıca her yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda ülkemizi sadece Torku Şekerspor bisiklet takımı temsil etmektedir.

2012 yılının ortalarında kulüp, yönetim kurulunun kararı ile başka bir takıma devredilmiş; yeniden kurulan kulüp ise Torku Şekerspor Gençlik ve Spor Kulübü adıyla Türk sporuna hâlen sadece bisiklet branşında hizmetlerine devam etmektedir.

Torku Spor Kulübü logosu

ALİ IŞIK

BİBLİYOGRAFYA

  • http://www.konyasekerspor.com/hakkimizda.php; http://www.konyasekerspor.com/kulup.php, 21.07.2013/17.05.