TUZLUKÇU

IV. KÜLTÜR VE EĞİTİM

Eğitim

İlçede okuma-yazma oranı %90’dır. Hiç okula gitmediği hâlde okuma-yazma bilen büyük bir kesim, okuma-yazma seferberliği kapsamındaki kurslar sayesinde okuma-yazma öğrenmiştir. Eğitimde ortaöğrenime devam etme oranı çok düşüktür. (%10,3). Bunun sebebi; ortaöğrenimden sonra yapılan öğrenim sebepli göçlerle ilçedeki yoğun tarım faaliyetleridir. Yükseköğrenime geçiş sürecindeki oran ise sadece %1,94’tür.

İlçede altı ilköğretim, bir ortaöğretim okulu bulunmaktadır. Tuzlukçu ilçesinde toplam 1.050 öğrenciye 53 öğretmen eğitim vermektedir. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilköğretim için 20,2; ortaöğretim için 17,6’dır.

Tuzlukçu ilçesinde mesleki ortaöğretim düzeyinde ve yaygın eğitim kurumları düzeyinde bir Çıraklık Eğitim Merkezi ve bir Ticaret ve Turizm Meslek Lisesi bulunmaktadır. İlçede bulunan mesleki ortaöğretimde ve Çıraklık Mesleki Eğitim Merkezi’nde eğitimi verilen kurslar ve eğitim formasyonlarında bölgenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı yetiştirilmeye çalışılmaktadır.

Tuzlukçu Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü 1992 yılında kurulmuştur. Bu kurum kurulduğu tarihten itibaren ilçe merkez ve köylerinde dikiş-nakış, trikotaj, makine nakışı, bilgisayar, ipek halıcılığı, iş makineleri operatörlüğü, kuaförlük, SBS hazırlık kursları, ahşap boyama, avcı eğitimi ve okuma-yazma kursları açmaktadır. Ayrıca ilçe merkezinde Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü ile Han Halıcılık Limitet Şirketi işbirliği ile ipek halı kursu açılmıştır. Kursta dokunan ipek halılar yurt dışına ihraç edilmektedir.

İlçede halk kütüphanesi mevcuttur. Kaymakamlık Bülteni adı altında 2011 yılı Mayısından itibaren aylık bir gazete çıkarılmaya başlanmıştır.

Tuzlukçu ilçesinin 2015-2016 Öğretim Yılı’na ait eğitim istatistikleri ise şöyledir:

Okul/Kurum: 11

Derslik: 77

Öğrenci: 1.210

Öğretmen: 89

Derslik Başına Düşen Öğrenci

İlkokul + Ortaokul: 14

Genel Ortaöğretim: 10

Mesleki ve Teknik: 10

Sağlık

Aile ve toplum sağlığı merkezlerinin bulunduğu ilçede iki aile hekimi, iki yardımcı sağlık personeli, bir diş hekimi, bir laborant, bir çevre sağlık teknisyeni, bir sağlık memuru, iki ebe ve üç şoför görev yapmaktadır. Ayrıca üç köyün sağlık evinde görevli ebeler bulunmaktadır. Toplum Sağlığı Merkezinde ise yirmi dört saat 112 acil sağlık hizmeti verilmektedir. Burada da beş acil tıp teknisyeni ve üç paramedik personel görev yapmaktadır.

ABDURRAHMAN DİNÇ

BİBLİYOGRAFYA