TUZLUKÇU

VI. EKONOMİ

Tarım

İlçede ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2.551 kişi olan ilçede tarımdan geçimini sağlayan nüfus oldukça fazladır.

Toplam 61.603 hektar arazisinin, 50.800 hektarı tarım arazine ayrılmıştır. Bu da ilçe toplam alanının %82’sine tekabül etmektedir. İlçe topraklarının %10’unu ise çayır ve meralar (6.672 ha) kaplamaktadır. İlçede en dikkati çeken durum (Konya İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre) orman arazisi yoktur.

Tarıma ayrılan alanın %60’ı nadas alanlarına, %39’u tarla arazisine ayrılmıştır. Sebze, meyve ve bağ alanları ise %1’i bile bulmamaktadır. İlçenin nadas alanı, Konya nadas alanının %3,42’sini oluşturmaktadır.

İlçede sulama problemi olduğundan sulu tarım yapılan arazi, toplam arazilerinin %9,75’ini oluşturmaktadır, geriye kalan %90,25’lik arazi ise kuru tarım arazisidir. İlçede suluma imkânlarını geliştirilme çalışmaları olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Yakın göller olan Akşehir ve Eber göllerindeki su azlığından dolayı su aktarımı yapılamaması, gerekse yeraltı su seviyesinin çok derinlerde olması sebebiyle derin su sondajları vurulamaması bu olumsuzluğun sebepleridir.

Buğday, haşhaş, arpa, yulaf, mercimek, şeker pancarı, nohut ve üzüm ilçede üretimi yapılan başlıca tarım ürünleridir. Üretilen ürünler Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından satın alınmaktadır. İlçedeki toprak yapısının killi ve tinli (kumlu) olmasından dolayı meyvecilik gelişmemiştir.

Bağcılık ilçe için en önemli potansiyellerden biridir. Tuzlukçu ilçesinde yetiştirilen üzümün kendisine has bir aroması vardır ve dekardan 6-7 ton verim elde edilebilmektedir. Bağcılığı geliştirmek adına 1995 yılında hazineden Özel İdare adına 156 dekar arazi tahsis edilmiştir. Bu alandan Tuzlukçu ve çevre ilçelerin asılı ve köklü bağ fidanı ihtiyacı karşılanmaktadır. Yüksek verimli ve bölgeye adapte olan on dört üzüm çeşidi seçilerek dikimi yapılmıştır. Açılan derin kuyular sayesinde de bu alanda sulama yapılmaktadır.

Hayvancılık

İlçede hayvancılık önemli olup, yaklaşık 3 bin büyükbaş (süt ineği 2.800, besi ineği 100), 13 bin küçükbaş (koyun 12.660 ve kıl keçi 350) ve yaklaşık 12.000 kanatlı hayvan mevcuttur. İlçenin yıllık süt üretimi 15 bin tondan fazladır. Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne ait üç tonluk süt soğutma tankı mevcuttur. Süt toplama işi özel sektör tarafından yapılmaktadır. Ayrıca çiftçinin gelirini artırmak amacıyla Pazarkaya köyü yakınlarında “Örnek Çiftlik” adı altında özel bir çiftlik mevcut olup, bu da ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

2010 yılı itibariyle Tuzlukçu’da arıcılık faaliyeti ile uğraşan iki köyde, toplam 1.300 adet kovan bulunmakta ve bunlardan 20.800 kg bal üretimi sağlanmıştır. İlçedeki kovan sayısında ve bal üretiminde yıllar itibariyle bir dalgalanma görülmektedir.

Sanayi

İlçede tarıma dayalı bir sanayi görülmektedir. Türkiye Kalkınma Vakfı ve Akşehirli girişimcilerin desteğiyle kırk ton kapasiteli bir yem fabrikası kurulmuştur. Ancak on üç işçinin çalıştığı bu fabrika da hâlen ekonomik kriz sebebiyle kapalıdır.

İlçe girişinde demir-doğrama işleri ile uğraşan esnafın kullandığı belediye tarafından yapılmış bir sanayi sitesi vardır. Banka olarak Ziraat Bankası vardır. Kooperatif olarak ise Erdoğdu köyünde bir Tarım Kredi Kooperatifi ile toplam iki sulama ve altı tarımsal kalkınma kooperatifi mevcuttur.

Tuzlukçu’da 1980 yılından sonra ilçe kadınları ipek halı dokumaya başlamış; bu da ilçe ekonomisine canlılık getirmiştir. İlçe merkez ve köylerinde yaklaşık 1.000 adet halı tezgâhı mevcuttur. Bunun da ilçe ekonomisine katkısı yaklaşık 300.000 TL civarındadır.

Tuzlukçu ilçesinde kireçtaşı, mermer, kalker ve kalsit madenleri bulunmakta; bunlardan kalker ve mermer ocakları işletilmektedir. İlçeden çıkan mermer “Akşehir İncisi” olarak markalaşmıştır. Koraşı yakınlarında iki adet mermer ocağı olmasına rağmen yeterli hammadde bulunamadığından kapatılmıştır. Fakat Mevlütlü köyü yakınlarında özel teşebbüslerce işletilen mermer ocakları mevcuttur. İlçede beş adet ruhsatlı kum ocağıyla iki adet de taş ocağı bulunmaktadır.

Ticaret

Tuzlukçu ilçesinde; Akşehir Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı olarak faaliyet gösteren yirmi dokuz üye bulunmaktadır. Bu üyelerin -Nace Kodlarına göre- dağılımına bakıldığı zaman en çok toptan ve perakende ticaret yapan esnaflar olduğu; bunların da daha çok motorlu kara taşıtı satış ve onarımı faaliyeti yaptığı görülmektedir. Ayrıca bitkisel ve hayvansal üretim ile avcılık ve ilgili hizmet faaliyetlerinde de yoğunlaşma görülmektedir.

Tuzlukçu Esnaf ve Sanatkârlar Odasına da 166 esnaf kayıtlıdır.

Tuzlukçu ilçesi, ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması’na (2004) göre dördüncü grupta yer almaktadır. Yine bu çalışmaya göre 872 ilçe içinde gelişmişlik olarak 577. sıradadır.

ABDURRAHMAN DİNÇ

BİBLİYOGRAFYA

  • Tuzlukçu Kaymakamlığı Brifing Dosyası, 2012; Tuzlukçu Belediyesi Verileri, 2012; Konya İl Tarım Müdürlüğü Verileri, 2012; DİE/TÜİK Nüfus Verileri, 1990-2012; MEVKA Tuzlukçu İlçe Raporu, 2012; Bahar-Karauğuz-Koçak, 1996, 87; Uza, 2005.